13 april 2007

"Opwarming aarde leidt tot giftige frieten"

12/04/2007 | Bron(nen): Vilt-Nieuwsoverzicht, Gazet van Antwerpen

"Over vijftig jaar zijn frieten zoals we ze nu kennen, giftig. Het bier schuimt niet meer en brood bakken wordt onmogelijk". Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Hohenheim in Duitsland na een experiment in klimaatkamers. Professor Andreas Fangmeier en zijn onderzoeksteam van landbouwkundigen zetten in het ecologiecentrum zes klimaatkamers op. Daarin groeien verscheidene planten: tomaten, tuin- en sojabonen in een mediterraan klimaat, tarwe, gerst en aardappelen in het klimaat dat in onze streken over vijftig jaar verwacht wordt.

"In die klimaatkamers simuleren we de CO2-concentratie van de toekomst", legt Fangmeier uit. "De resultaten zijn ontnuchterend. Door de verhoogde CO2-waarde in de lucht groeien voedingsgewassen in eerste instantie beter en leveren ze een rijkere oogst op, maar ze boeten in aan kwaliteit. Brood kan door de slechtere kleefbaarheid van de tarwe niet meer gebakken worden, bier kan minder schuimen en frieten kunnen zelfs giftig zijn".

Oorzaak zijn de veranderde proteïneconcentraties. Bij meer CO2 hebben de meeste planten minder proteïnen nodig, en daarmee minder stikstof in de bladeren. Daardoor hebben ze minder stikstof ter beschikking die ze tijdens het rijpen naar hun vruchten kunnen transporteren. "Over vijftig tot honderd jaar halen die planten niet meer de kwaliteit van nu", zegt Fangmeier. "In de toekomst hebben we nieuwe of aangepaste voedingsgewassen nodig".

Geen opmerkingen: