16/04/2007 | Bron(nen): Belga
In de strijd tegen de opwarming van de aarde en de gevolgen van die opwarming wil Groen! dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 90 procent daalt. Om die reductie te realiseren is een totale ecologische omslag nodig. Dat staat in "Het Klimaatboek" van Groen!-politici Els Keytsman en Peter Tom Jones dat maandag werd voorgesteld in Brussel.
In hun boek schetsen Keytsman en Jones eerst de ernst van het klimaatprobleem. De aarde warmt op en dat proces kan zware problemen scheppen voor mens en milieu. Vooral mensen in armere gebieden, die zelf weinig of niet verantwoordelijk zijn voor het opwarmingsproces, dreigen het slachtoffer te worden. Nietsdoen is geen optie, het is hoog tijd voor ingrijpende maatregelen, zo luidt de centrale boodschap. "De speeltijd is voorbij. Als we kiezen om voort te doen zoals we bezig zijn, kiezen we voor doemscenario's met vooral negatieve effecten voor armere landen", aldus Jones.
Volgens Keytsman en Jones is er nood aan een ecologische omslag. Enkel bijsturende ingrepen en kleine maatregelen zijn onvoldoende. Er moet een doordachte en radicale trendbreuk komen. Daarbij wil Groen! de lat hoog leggen. Zo moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 wereldwijd met 60 pct dalen. Westerse landen zoals België moeten een stapje verdergaan en een reductie van 90 pct realiseren. Concreet wil Groen! streven naar een jaarlijkse uitstootreductie van meer dan 3 pct vanaf 2010.
Om die reducties te realiseren, zijn inspanningen nodig op verschillende terreinen zoals wonen, werken, energie, mobiliteit en industrie. Concreet zou daar 1 pct van het bruto nationaal product, omgerekend 3 miljard euro, voor moeten vrijgemaakt worden.
Een van de tientallen concrete voorstellen is om voor mensen die een woning aankopen (jaarlijks 50.000 Belgen) de betaling van de registratierechten te vervangen door investeringen in isolatie en energie-efficiëntie in die woning. Daarnaast zouden passiefhuizen de norm moeten worden in de nieuwbouw en zouden er op 10 jaar tijd 400.000 gratis energie-audits in woningen moeten komen.
De invoering van een systeem van vliegquota is een ander opvallend voorstel. Terwijl het aantal vliegtuigkilometers jaar na jaar stijgt, is de uitstoot van vliegtuigen niet verrekend in het verdrag van Kyoto. Om iets te doen aan het toenemende vliegverkeer, pleit Groen! voor individuele vliegquota. "Dat is veel socialer dan een extra taks op vliegtuigtickets, want dat zijn gewoon moderne aflaten. Het is dan niet meer de vervuiler betaalt, maar de betaler vervuilt", aldus Keytsman. Het systeem van individuele vliegquota zou op langer termijn gekoppeld kunnen worden aan een systeem van individueel verhandelbare emissierechten. Zo zou iedereen een koolstofkredietkaart kunnen krijgen met een bepaald aantal credits die kunnen verhandeld worden. Keytsman suggereert een mogelijke koppeling aan de SIS-kaart, maar dat is nog toekomstmuziek.
Een greep uit de andere maatregelen: Op het vlak van werken en ondernemen moet werk gemaakt worden van ecologische bedrijventerreinen, strengere productnormen en een systeem van groene leasing (waarbij gekozen wordt voor milieuvriendelijke bedrijfswagens). Wat mobiliteit en transport betreft, ijveren de auteurs voor minder autokilometers en meer duurzaam vervoer (openbaar vervoer, fietsen, wandelen,...), de invoering van een slimme kilometerheffing en het streven naar zuinige wagens (bv. de 1 liter wagen). Op het vlak van energie moet men afstappen van verouderde technieken en voluit kiezen voor alternatieve energiebronnen. Belangrijk voor de Groen!-politici is dat die maatregelen ook altijd "sociaal getoetst" zijn.
Keytsman en Jones herhalen ook het partijvoorstel om in de volgende regering een vice-premier te voorzien die tegelijk verantwoordelijk is voor Klimaat, Leefmilieu en Energie. Daarnaast moet er één overkoepelend sociaal klimaatfonds komen, alsook een klimaatwet met concrete doelstellingen en een klimaatpact.
Het Klimaatboek kreeg bij de voorstelling maandag lof toegezwaaid van onder meer Greenpeace, het ACW en 'klimaatprofessor' Jean-Pascal van Ypersele (vice-voorzitter van werkgroep II van het klimaatpanel van de VN (IPCC)) die ook het voorwoord schreef.
"Het Klimaatboek. Pleidooi voor een ecologische omslag" is uitgegeven bij uitgeverij EPO, telt 184 pagina's en is vanaf vandaag/maandag 16 april verkrijgbaar voor 15 euro.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten