22 december 2006

Bijna zomers warm in Zweden

22/12/2006 | Bron(nen): weekoverzicht NatuurTotaal

De temperaturen in Zweden breken records. De daggemiddelden waren in de eerste helft van december voor een groot deel van het land vrijwel op hetzelfde niveau als in de zomer: ruim boven de 10 graden. In enkele gebieden werden recordhoge maximumtemperaturen gemeten, op andere plaatsen werden waarden gemeten die slechts in 1953 net hoger waren.

Vooral opvallend is de onafgebroken reeks warme dagen zonder enige winterse invloed, maar wel met veel neerslag. Dat heeft inmiddels tot wateroverlast geleid. Nog steeds gelden voor veel gebieden waarschuwingen voor overlast.

Opwarming Noordzee verklaart verdwijnen kabeljauw niet

22/12/2006 | Bron(nen): weekoverzicht NatuurTotaal

De teruggang van de hoeveelheid kabeljauw in de Noordzee komt niet door de stijging van de watertemperatuur. De vissoort lijkt geen last te hebben van de opwarming. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers dat gepubliceerd is in het vaktijdschrift Proceedings of the Royal Society of London.

Tot nu toe vermoedden wetenschappers dat kabeljauw als gevolg van de opwarming naar koudere regionen uitweek. Ondanks drastische vangstbeperkingen herstelt de kabeljauwstand zich namelijk niet. De precieze oorzaak van de achteruitgang van de vissoort blijft daardoor onduidelijk.

Sinds 1970 is de Noordzee ongeveer 1 graad Celsius warmer geworden. De hoeveelheid kabeljauw in de Noordzee is nu eenvijfde van het bestand destijds. Vangstbeperkingen die de Europese Unie in 2004 heeft ingevoerd hebben tot nu toe geen effect gesorteerd.

De wetenschappers van het Marine Laboratory in Aberdeen hebben het onderzoek tussen 1999 en 2005 uitgevoerd. De kabeljauwen werden gemerkt met warmtesensoren. Van de vissen werden er 129 weer gevangen. De verwachting vooraf was dat de kabeljauwen, die snel en ver kunnen zwemmen, de warmere watergebieden zouden hebben gemeden.

Maar uit de verzamelde gegevens bleek dat de meeste kabeljauwen tijdens de zomermaanden in temperaturen leefden die tot nu toe voor te warm werden gehouden om tot volle wasdom te komen. Laboratoriumonderzoek had eerder uitgewezen dat de vissen het beste bij 7 graden gedijen, terwijl de onderzoekskabeljauwen zich maandenlang ophielden in zeewater van 15 graden.

De onderzoekers geven meerdere verklaringen. Zo kan de hoeveelheid voedsel in een bepaald gebied belangrijker zijn dan de temperatuur. Mogelijk is de zoektocht naar koelere gebieden te drastisch. Ook kan niet worden uitgesloten dat de laboratoriumtest niet met de werkelijkheid overeen komt.

Duitsland zet energie en klimaat bovenaan agenda

22/12/2006 | Bron(nen): weekoverzicht NatuurTotaal

Duitsland zet de onderwerpen energie en klimaatbeheersing bovenaan de agenda als het vanaf 1 januari voor een half jaar voorzitter is van de Europese Unie. Dat bleek dinsdag uit een presentatie van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier wil op het gebied van energie en klimaat beleid uitzetten dat ook ‘in 2020 nog relevant is'. Hij noemde dit de moeilijkste taak voor het Duitse voorzitterschap. De Europese regeringsleiders wijden in maart een top speciaal aan energie en klimaat.

Ecologen: nieuwe bomen niet goed tegen opwarming

22/12/2006 | Bron(nen): weekoverzicht NatuurTotaal

Het planten van nieuwe bomen helpt niet tegen de opwarming van de aarde. De meeste bossen hebben geen enkel effect op de temperatuur, terwijl de wouden die het verst van de evenaar liggen de aarde zelfs een beetje warmer maken. Dat melden ecologen die verbonden zijn aan het Carnegie Institution in de plaats Stanford in de Amerikaanse staat Californië.

Bomen 'consumeren' koolstofdioxide, een gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde, maar houden ook zelf warmte van de zon vast. Alleen tropische regenwouden rond de evenaar helpen volgens de onderzoekers in Stanford de temperatuur te matigen. Bossen op 20 graden noorderbreedte houden net zoveel zonnewarmte vast, als dat zij aan koolstofdioxide verwerken. Op 50 graden noorderbreedte, pakweg rond Nederland, maken uitgestrekte bossen de aarde gemiddeld met zo'n 0,8 graden warmer, zo meldde vrijdag de Britse krant The Guardian.

Terneuzen volledig op groene stroom

22/12/2006 | Bron(nen): weekoverzicht NatuurTotaal

De gemeente Terneuzen schakelt volgend jaar voor honderd procent over op groene stroom. Dit jaar kocht de gemeente nog veertig procent groene stroom in.

Burgemeester en wethouders hebben besloten volledig op groene stroom over te gaan in het kader van de uitvoering van het gemeentelijk klimaatbeleidsplan 2005-2008.

Door het percentage te verhogen naar honderd wordt de aan de gemeentelijke gebouwen en installaties toe te rekenen CO2-uitstoot met tientallen procenten verminderd. Bij het verbruik van elektriciteit stoot een gebouw niet rechtstreeks CO2 uit, maar bij het produceren van elektriciteit komt vaak wel CO2 vrij. Leverancier Delta garandeert echter dat de groene stroom duurzaam is opgewekt en dat daarbij geen CO2 is vrijgekomen.

De gemeente is aan groene stroom per jaar 2.500 euro meer kwijt dan aan grijze stroom.

20 december 2006

India: combinatie ‘Aziatische nevel’ en opwarming bedreigt rijstoogst

12/122006 | Bron(nen): 6minutes de wereld # 21

De bevolking van India blijft snel toenemen. En dus heeft het land meer voedsel nodig. De oogsten van India’s belangrijkste voedselgewassen groeien nog wel. Maar die groei wordt al twintig jaar steeds kleiner. De vrees neemt toe dat daar tekorten van komen.

Onderzoek wijst uit dat de bruine vervuilde wolkenmassa die over India hangt de rijstoogst geen goed doet. Deze ‘Aziatische nevel’ zorgt voor minder zonlicht en minder regenval wat tot lagere opbrengsten leidt. Het koelingeffect van deze wolken is wel positief maar weegt daar niet tegen op. Daarbij komt dat ook de toegenomen hoeveelheid broeikasgassen, die de extra opwarming van de aarde veroorzaakt, de situatie nog verergert.

Volgens de wetenschappers zou de rijstproductie in de jaren 1985-1998 maar liefst elf procent hoger zijn geweest zonder de vervuilde wolken.
Deze roetwolken zijn in de eerste plaats het resultaat van de verbranding van fossiele brandstoffen en van ander organisch materiaal. Wie nog naar extra redenen zoekt om het verbruik van fossiele brandstoffen drastisch terug te dringen – naast het afremmen van de opwarming van de aarde – wel, hier is er één.

Wolken vertragen Indiase ‘groene revolutie’
Vervuiling vermindert rijstoogst

Europa twijfelt over hoe groot Kyoto-leiderschap mag zijn

18/12/2006 | Bron(nen): Belga

Europa beschouwt zichzelf als een voorloper in het Kyoto-proces om de uitstoot van broeikasgassen te doen dalen. Toch liggen momenteel diverse vragen op tafel over hoe ver de Unie hier wil gaan. Binnen de Europese Commissie leven diverse strekkingen.

Woensdag moet de Commissie beslissen over de opname van de luchtvaartsector in het Kyoto-proces. Wellicht zullen luchtvaartmaatschappijen hun uitstoot moeten beperken. Die beperking wordt echter minimaal, toch zeker in de beginfase. Dit is dan het compromis tussen voor- en tegenstanders van opname.

Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson heeft zich maandagmorgen gemengd in een ander debat, over de behandeling van landen die niet deelnemen aan Kyoto. Ondermeer Frankrijk zou een speciale invoertaks willen hanteren voor producten uit landen die niet meedoen. Volgens Mandelson lijkt dit in tegenspraak met de regels van de WTO (wereldhandelsorganisatie). Hij bepleit een positieve aanpak: een nultarief voor de invoer van bepaalde milieuvriendelijke goederen.

Op woensdag 10 januari moet de Europese Commissie diverse beslissingen nemen in verband met de strategie inzake energie en uitstoot van broeikasgassen.

EU-Commissaris bepleit daling van 30 procent van CO2-uitstoot in 2020

18/12/2006 | Bron(nen): Belga

In de marge van de Milieuraad van de Europese Unie bepleitte EU-Commissaris Stavros Dimas een daling van de CO2-uitstoot met 30 procent in 2020. De Commissaris verduidelijkte wel dat hij in persoonlijke naam sprak. Op 10 januari komt de Europese Commissie met een concreet voorstel naar buiten en in de loop van februari zullen de milieuministers van de Unie zich over deze doelstelling uitspreken. Dit doel kadert in het Kyoto-programma voor de periode na 2012.

Dimas herinnerde er aan dat de Unie een stijging van de temperatuur met 2° onaanvaardbaar vindt en dat de Europese Raad van regeringsleiders zich ooit voor een daling van de CO2-uitstoot met 60 tot 80 procent in 2050 had uitgesproken. Verder wees Dimas er op dat de Commissie zich nog altijd bezint of ze landen die het Kyoto-protocol niet naleven, met een heffing zal sanctioneren. Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson, zo bleek maandag, wil er niet van weten. Het zou strijdig met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn.

Dat de discussie over de klimaatsverandering in een stroomversnelling zit, zal woensdag blijken. De EU-Commissie komt dan met een voorstel naar buiten om de luchtvaartsector in het Kyoto-proces op te nemen. Op de vraag hoelang het zou duren vooraleer de sector geïntegreerd zal zijn, was het Finse voorzitterschap eerder optimistisch. "Sinds het Stern-rapport zijn de tijden veranderd, aldus de Finse minister van Milieu Jan-Erik Enestam, en ik geloof niet dat we 2 tot 3 jaar op een akkoord zullen moeten wachten."

Op de milieuraad van maandag bereikten de ministers een politiek akkoord over een kaderrichtlijn inzake de bescherming van het maritieme ecologie. "Vermits hier geen Europese wetgeving over bestaat, aldus Enestam, is het een grote stap in de goede richting." Davros was het daar mee eens, maar betreurde wel dat de ministers minder ambitieus waren dan de Commissie.

De EU-Commissie slaagde er tenslotte niet in om het Oostenrijkse verbod om 2 genetisch gemodifieerde maïssoorten op zijn grondgebied te gebruiken of te verkopen, op te heffen. De Commissie stond erop dat het Oostenrijks verbod niet langer verlengd werd. Het kwam tot een stemming en de Commissie slaagde er niet voldoende lidstaten voor haar standpunt te mobiliseren. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Tsjechië steunden de Commissie. Finland onthield zich. Volgens Commissaris Dimas moet de Commissie zich nu grondig over de situatie te bezinnen.

Nieuwe campagne om Brusselse energiefactuur te verlagen

20/12/2006 | Bron(nen): Belga

De Brusselse minister van Energie en Leefmilieu Evelyne Huytebroeck heeft een campagne gelanceerd om de aandacht van de consumenten te vestigen op een reeks simpele maatregelen die helpen om de energiefactuur te verminderen. De campagne is te zien op de nationale televisiezenders RTBF en RTL-TVi en regionale zenders Télé-Bruxelles en TV-Brussel.

De videoclip verwijst naar de website van Leefmilieu Brussel (www.ibgebim.be), waar de Brusselaar honderd tips vindt om energie te besparen.

Achter de vermindering van de energiefactuur schuilt volgens Huytebroeck ook de reductie van de milieufactuur.

De minister kaartte de milieuproblematiek aan en stelde dat de productie en verbranding van fossiele brandstoffen (petroleum, steenkool en gas) zorgen voor de verspreiding van CO2 in de atmosfeer. De concentratie aan gas is gedurende 10.000 jaar relatief stabiel gebleven, maar is sinds de industriële revolutie met 30 procent gestegen. Deze bijkomende uitstoten zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan. De minister benadrukte ook dat de energievoorraden onverbiddelijk dalen.

In 2004 stootte Brussel in totaal 4.442.000 ton CO2 uit en de energiefactuur liep op tot 1,67 miljard euro. De minister eindigde met de mededeling dat elk Brussels gezin gemiddeld 5,2 ton CO2 per jaar uitstoot.

Vlaams middelbare scholen krijgen klimaatfilm Al Gore toegestuurd

20/12/2006 | Bron: Belga

Elke secundaire school in Vlaanderen krijgt in februari een dvd van "An Inconvenient Truth", de klimaatfilm van Al Gore, toegestuurd. Daarmee wil onderwijsminister Frank Vandenbroucke leerlingen bewustmaken van het belang van energiebesparingen. Daarnaast wordt volgend jaar het budget voor energiebesparingen in de scholen opgetrokken van 10 naar 25 miljoen euro.

De middelen kunnen gebruikt worden voor investeringen in energiezuinige verwarming en verlichting, isolatie, ramen met verbeterd dubbel glas en de installatie van zonneboilers en warmtepompen.

Tegelijk benadrukt minister Vandenbroucke dat nieuwe schoolgebouwen per definitie energiezuinig moeten zijn. Dat is ook een belangrijk punt in de grootschalige inhaaloperatie in de scholenbouw.

Naast de film van Al Gore krijgen de scholen voor leerlingen en leerkrachten ook een folder met tips rond energiebesparing.

Minister Verwilghen heeft sleutel tot duurzame energietoekomst in handen

19/12/2006 | Bron(nen): Greenpeace

Stiefmoederlijke behandeling van hernieuwbare bronnen en energie- efficiëntie zullen België zuur opbreken

Brussel, 19 december: vandaag voert Greenpeace actie voor het kabinet van federaal minister bevoegd voor energie Marc Verwilghen. De actie aan het kabinet werd vanmorgen vroeg voorafgegaan door een symbolische sluiting van de twee kerncentrales en zeven steenkoolcentrales die België rijk is (1).
De federale minister van Energie stelde al herhaaldelijk de wet op de kernuitstap in vraag en richtte daartoe de Commissie Energie2030 op die vorige maand pleitte voor het verlengen van de levensduur van de kerncentrales (2).
De milieuvereniging vraagt de minister letterlijk “om te schakelen” en zonder dralen werk te maken van de sluiting van de negen centrales. Eerder dan het zoveelste technische rapport af te wachten, roept Greenpeace minister Verwilghen op duidelijke politieke keuzes te maken vooraleer de opwarming van de aarde onomkeerbaar wordt. Doelstellingen voor hernieuwbare energie en maatregelen inzake energie-efficiëntie zijn daarbij onontbeerlijk.

Greenpeace-actievoerders hebben vanochtend de negen centrales “vervallen” verklaard en zo minister Verwilghen eraan herinnerd dat elektriciteitsproductie via kern-en steenkoolcentrales achterhaald is. Zij wachten minister Verwilghen nu op aan zijn kabinet en vragen hem om de hendel die in het rode vlak van vervuilende elektriciteitsproductie staat te “switchen” naar het groene vlak dat staat voor duurzame opwekking van elektriciteit (3).
België staat voor belangrijke keuzes op het vlak van het energiebeleid voor de volgende decennia. In ons land is de elektriciteitssector verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen. Hoog tijd dus om op een duurzame en veilige manier elektriciteit te produceren. Maar ook hoog tijd om het energieverbruik te verminderen. De positieve effecten van duurzame energieproductie en de voordelen van energie-efficiëntie worden in het energiedebat vooralsnog stiefmoederlijk behandeld. Volkomen onterecht.

Een duurzame energietoekomst is mogelijk, ook in België. Het energiescenario van Greenpeace (4) toont aan dat het mogelijk is tegen 2050 de CO2-uitstoot in België met 70% terug te dringen. Fossiele brandstoffen moeten dan wel zo snel mogelijk vervangen worden door hernieuwbare bronnen. En ook dat is een haalbare kaart: hernieuwbare energiebronnen kunnen in ons land tegen 2050 instaan voor 65% van de elektriciteitsproductie (5). Door hernieuwbare bronnen en energie-efficiëntie een significante rol te laten spelen in onze elektriciteitsvoorziening kunnen de steenkool- en kernenergiecentrales geleidelijk aan gesloten worden.

“Momenteel bedraagt het aandeel hernieuwbare energie in onze elektriciteitsproductie slechts 2%, een van de laagste scores in vergelijking met andere Europese landen. Daarmee zijn we nog ver verwijderd van de kortetermijndoelstelling van 6% tegen 2010”, licht Karen Janssens, campagneverantwoordelijke klimaat en energie bij Greenpeace toe. “In januari zal de Europese Commissie een pakket energiemaatregelen voorstellen. Op 15 februari zal de Europese Raad van ministers van Energie onderhandelen over doelstellingen voor hernieuwbare energie. Greenpeace vraagt aan minister Verwilghen dat hij het Europese streefdoel van 25% hernieuwbare energie tegen 2020 steunt."

Energie-efficiëntie staat mogelijks nog lager op de politieke agenda dan investeringen in hernieuwbare energie. In het Living Planet rapport van het Wereldnatuurfonds (6) stijgt België van de 20ste naar de 13de plaats in de lijst van landen die natuurlijke bronnen verkwisten. Die slechte notering heeft vooral te maken met ons hoog energieverbruik.
"De meest beloftevolle energiebron voor België is zonder twijfel energie-efficiëntie," zegt Karen Janssens. "Wij vragen aan minister Verwilghen dat hij samen met zijn regionale collega’s bevoegd voor energie tegen juni 2007 een ambitieus Belgisch actieplan voor energie-efficiëntie aan de Europese Commissie voorlegt. Het energiescenario van Greenpeace laat zien dat het mogelijk is om tegen 2050 onze energie-efficiëntie met meer dan 40% te verbeteren, door de energievraag te doen dalen en tegelijkertijd op een meer efficiënte manier elektriciteit te produceren.”

Maar de wil om het potentieel van hernieuwbare energie en energie- efficiëntie in ons land te ontginnen, ontbreekt. “Beleidsmensen wachten liever op het zoveelste technische rapport om zo de hete aardappel van zich af te houden. Ze beseffen te weinig dat ze daarmee de duurzame energietoekomst van België op het spel zetten”, voegt Wendel Trio, campagnedirecteur Greenpeace toe. “De elektriciteitssector is in volle hervorming. De investeringen van vandaag zullen onze toekomst bepalen. Daarom vragen wij aan minister Verwilghen een snelle en duidelijke reactie op het energiescenario van Greenpeace dat uitgaat van de sluiting van de steenkool- en kerncentrales en voluit de kaart van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie trekt.”

Foto’s van de actie beschikbaar: http://www.greenpeace.org/persbeelden


Noten:
(1)
Steenkoolcentrales: in Vlaanderen Mol, Ruien, Rodenhuize en Langerlo, in Wallonië Amercoeur, Awirs en Monceau. Kerncentrales: Doel (Antwerpen) en Tihange (Hoei) Zie www.ce2030.be

(2)
Vandaag wordt 55% van onze elektriciteit opgewekt in nucleaire centrales en 11% in steenkoolcentrales. Tegen 2050 zou 80% van onze stroom opgewekt kunnen worden uit hernieuwbare bronnen (windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa). Bron: Energiescenario Greenpeace, een studie van het Duits Centrum voor Ruimteluchtvaart (DLR), terug te vinden op http://www.greenpeace.org/belgium/nl/press/reports/BE- energierevolutie-samenvatting

(3)
Energiescenario Greenpeace (zie referentie hierboven)

(4)
Energiescenario Greenpeace (zie referentie hierboven)

(5)
Living Planet Report 2006 van WWF International te downloaden via http://www.wwf.be/nl/index.cfm?group=news&menu=newsroom.cfm&page=newsroom/lire.cfm&id=486

Er is geen definitieve oplossing voor

20/12/2006 | Bron(nen): De Standaard

Reportage. Hoe bergt Frankrijk zijn radioactief afval

Hoe moet ons laagradioactief afval geborgen worden? Groen! ging een kijkje nemen in de Franse Champagnestreek, en zag zijn bezwaren bevestigd. "Hoe ziet dat beton er over vijftig jaar uit?"

Van onze redacteur
in Frankrijk
Dominique Minten

Soulaines. IN het hartje van de Franse Champagnestreek, verscholen tussen de bossen, wijst een pijl naar een reusachtig industrieel complex: het 'Centre de Stockage de L'Aube' (CSA). 110 betonnen bunkers van acht meter hoog staan netjes op een rij. Hier bergt het 'Agence nationale pour la gestion des déchets radioactifs' (Andra) al sinds begin jaren negentig het Franse laag- en middelradioactieve afval.

Het centrum wordt beschouwd als een voorbeeld voor Europa. In de Kempense gemeente Dessel zou over vijf jaar het Belgische laagradioactieve afval op een soortgelijke manier worden weggestoken.

De parlementsleden van Groen! hebben het moment van hun bezoek goed gekozen. Het Belgische kernenergiedebat woedt volop, ook premier Verhofstadt brengt het in zijn vierde burgermanifest ter sprake. Bovendien werden zopas twee rapporten gepubliceerd die moeten aantonen dat de berging in Soulaines helemaal niet zonder gevolgen voor het milieu blijft. Zowel Greenpeace als onderzoekers van Criirad, een onafhankelijke onderzoekscommissie naar radioactiviteit, beweren dat het afval weldegelijk lekt in de omgeving.

Van enige vorm van geheimdoenerij kan CSA-directeur Nicolas Ricquart in elk geval niet beticht worden. Hij loodst iedereen mee langs de site. "Elke dag komen hier acht tot tien vrachtwagens aan, goed voor jaarlijks 12.000 tot 15.000 kubieke meter laag- en middelactief afval. De site heeft een capaciteit van 1 miljoen kubieke meter afval."
Ter vergelijking: het is de bedoeling dat in Dessel maximaal 84.000 kubieke meter kernafval wordt geborgen.

Ricquart heeft er geen problemen mee om cijfers te geven. "Alle vaten die aankomen, worden gecontroleerd. In 2005 waren er 4.250 controles op 32.115 aangeleverde vaten. Daarnaast deden we nog eens 250 doorgedreven expertises. Elk jaar worden bovendien 15.000 radiologische analyses van de omgeving gedaan. De resultaten daarvan worden elk trimester gepubliceerd."

"Er zijn inderdaad lichte verhogingen merkbaar van bèta-straling en van tritium in het water en de lucht. Maar als we dat omrekenen naar de effecten voor de gezondheid, dan komen we aan waarden die 0,0007 procent bedragen van de maximaal toegelaten waarde voor het publiek."

De zorgvuldigheid waarmee het insijpelingswater wordt opgevangen, maakt indruk. Alle bunkers zijn volledig onderkelderd. Via een stelsel van buizen wordt het water opgevangen en afgevoerd. "Ik ben onder de indruk van de techniciteit van deze installatie", zegt Vlaams parlementslid Rudi Daems.

"Natuurlijk zijn wij niet tégen de berging van het afval", voegt zijn Groen!-collega Eloi Glorieux eraan toe. "We zitten er nu eenmaal mee, dus moeten we het op een zo veilig mogelijke manier opbergen. En daarom is het belangrijk dat we er permanent bij kunnen, mocht er iets fout lopen. Dat kan hier niet. Eenmaal de bunker volgestouwd is, wordt hij volledig volgestort met beton en met een betonnen deksel afgesloten. Daarop volgt nog een metershoge laag klei."

"In Dessel is in elk geval een iets betere oplossing voorzien. Daar zullen de vaten per vier in een betonnen doos gestoken worden. Daarna komt er een betonplaat op de bunker. Het is allerminst de bedoeling dat hij ooit weer geopend wordt. Maar mochten er problemen zijn, dan zijn lekkende vaten toch beter bereikbaar dan hier."

Toch geeft ook Glorieux toe dat het Andra in Soulaines keurig werk levert. "Ik wil best aannemen dat het beton gedurende vijftig jaar intact blijft. Maar zal het ook 300 jaar intact blijven? Als ik naar onze appartementsgebouwen kijk, heb ik daar mijn twijfels bij."

Als de rondleiding erop zit, vraagt Ricquart naar de indruk van de parlementsleden. Die lijkt niet volledig negatief. "We hebben nuttige informatie gekregen", klinkt het. Maar er blijven twijfels en bedenkingen, en die worden enkele uren later alleen maar groter, want dan volgt een informatiesessie met de plaatselijke groenen en met Criirad-kernfysicus Bruno Chareyron.

Zij wijzen er opnieuw op dat Andra verbloemde resultaten geeft. "Over essentiële stoffen krijgen we zelfs geen informatie. Ook de impact van vervoer via vrachtwagens - en het merendeel van de vaten wordt op die manier aangeleverd - is erg groot."

Chareyron goochelt met stralingswaarden. Maar heeft hij een alternatief voor het afval? "Niet direct. Het niet meer produceren." Glorieux: "Het geeft nogmaals aan dat er geen 'definitieve' oplossing voor het afval bestaat." "Mij sterkt het in elk geval om het debat over de uitstap uit kernenergie nog feller te voeren", zegt Daems. "Vergeet ook het financiële plaatje niet. De bouw van deze site alleen al kostte 220 miljoen euro."

En wat denkt Dessel ervan? De bevolking is er de voorbije jaren uitvoerig over bevraagd en heeft net als buurgemeente Mol zijn fiat voor de berging gegeven. "Wij blijven achter die beslissing staan", zegt Kris Van Dijck (N-VA), die vanaf 1 januari opnieuw burgemeester wordt.

"Wij zijn niet blind voor de gevaren, maar we mogen de risico's ook niet overdrijven. Nu staan die vaten hier ook tijdelijk gestockeerd. Dat brengt gevaar voor oxidatie met zich mee. Daarom heb ik liever dat ze op een definitieve en fatsoenlijke manier geborgen worden. De Desselnaar is niet gevallen voor het 'not in my backyard'-syndroom. Bovendien zijn ons sociaal-economische compensaties beloofd. Alleen moet weleens uitgeklaard worden wat die precies inhouden."


www.andra.fr

Groendaken in trek bij architecten

19/12/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Het Limburgse bedrijf Floradak legt in het Franse Boulogne-sur-Mer een groendak van 8.000 vierkante meter op een bedrijfsgebouw. Een groendak is een hangende tuin die geen onderhoud vergt. "Steeds meer architecten kiezen voor een groendak", zegt Marcel Eyckens van Floradak, dat dit jaar al 30.000 vierkante meter groendaken legde. Vorig jaar was dat nog maar de helft.

De verkoop van groendaken zit in de lift, vooral doordat gemeenten een subsidie van 25 euro per vierkante meter geven. Elk plat of tot 45 graden hellend dak kan voorzien worden van groen. "Eerst wordt een waterdicht onderdak gelegd. Daarop komt een laag substraat. Hoe meer grond, hoe beter voor de groei van de planten", zegt Eyckens in Het Laatste Nieuws. "Grond en planten zorgen voor een extra gewicht van 80 tot 110 kilo per vierkante meter, maar de constructie is daar op voorzien".

Een groendak is energiebesparend en milieuvriendelijk. "In de zomer is het koeler in huis en in de winter moet de verwarming minder hard staan, doordat het huis beter geïsoleerd is. Het werkt ook geluidsdempend: hoe meer massa, hoe beter het geluid wordt geweerd. Onze klanten in de aanvliegroute van een luchthaven zijn heel tevreden over het resultaat. Als alle huizen rond Zaventem een groendak hadden, zouden er heel wat minder klachten zijn over geluidshinder", zegt de zaakvoerder.

"Aan een groendak is niet meer werk dan aan een gewoon plat dak. Je moet af en toe eens kijken of de afvoer niet verstopt raakt. Maar onkruid wieden is niet nodig omdat het meteen kapot gaat. En de plantjes houden zichzelf in stand".

Accijnsvrijstelling koolzaadolie vervalt eind 2006

19/12/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

De programmawet die deze week voorligt in de Kamer voorziet niet in een verlenging van de accijnsvrijstelling op koolzaadolie. En dat terwijl de huidige wettelijke bepaling voorziet dat de vrijstelling voor koolzaadolie verstrijkt op 31 december 2006. "Ondernemingen en burgers die hun wagens aanpasten aan deze milieuvriendelijke brandstof, komen bedrogen uit", stelt de kamerfractie van CD&V.

"De federale regering wil het gebruik van koolzaadolie stimuleren, maar vergeet de stimulerende maatregel te verlengen", klinkt het verontwaardigd bij CD&V. De kamerfractie is er niet over te spreken dat Vlaamse landbouwers die zich hebben toegelegd op het telen van koolzaad en het verwerken ervan tot gebruiksklare brandstof, nu in de problemen komen. "Bestuurders die hun wagen omschakelden om op ppo te rijden, raden wij aan om voor 31 december te gaan tanken. Nadien is het verboden om accijnsvrij te tanken", klinkt het met een cynische ondertoon.

De CD&V-fractie heeft een amendement ingediend op de programmawet om de verlenging van de accijnsregeling voor koolzaadolie alsnog mogelijk te maken.

Duurzaam ondernemen op zee

19/12/2006 | Bron(nen): iNSnet, Z Nu

Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, duurzame energie. Gooi een boei uit in de oceaan en de golven doen de rest. Een Amerikaanse ondernemer verdient er jaarlijks 5,4 miljoen dollar mee. De bewegingen van de boei worden omgezet in energie en via kabels naar het vaste land getransporteerd. Niks geen lelijk windmolenpark of CO2-uitstoot. Het baken concurreert met een prijs van 4,5 dollarcent per kilowatt uur tegen de goedkoopste en meest vervuilende energiebron ooit, steenkool.

De slechte relaties met het Midden-Oosten, de hoge olieprijs en de klimaatverandering. Voor uitvinder George Taylor komen ze als geroepen. Want wie wil er nu geen alternatieve energiebron? Andere onderzoekers zijn dan ook druk bezig de stroomopwekkende boei na te bouwen.

Wellicht een idee voor Essent, nu het bedrijf geen energie meer uit palmolie levert?

Schone scooter klaar voor opmars

19/12/2006 | Bron(nen): iNSnet, Zibb

De ondernemers Falco van Vloten en Steven Blom zijn het oeverloze gepraat over de milieuvriendelijkheid van bedrijven zat. Zij pakten de handschoen daadwerkelijk op en brengen een elektrische scooter op de markt. 'Er wordt heel veel gesproken over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar veel meer dan de spaarlamp van Philips heeft het eigenlijk nog niet opgeleverd. Wij leveren met onze scooters zelf een concrete bijdrage', vertelt Falco van Vloten. 'En qua prijs is hij met 1.599 euro niet duurder dan traditionele scooters.' Met de recente goedkeuring door de Rijksdienst voor het Wegverkeer begint de opmars in Nederland, hopen de ondernemers.

Duurzaam imago
Hun bedrijf Eco-movement richt zich met de schone tweewielers op de zakelijke markt. 'Onze klanten laten met onze scooters zien dat ze echt om het milieu geven en werken zo aan een duurzaam imago van hun bedrijf.' De scooter is vooral bedoeld voor professionals in de grote stad. 'Ze stoten geen viezigheid uit en je kan ze praktisch overal parkeren. Heel handig dus in het huidige verkeer. Ze rijden ongeveer veertig kilometer en als de accu leeg is, laad je hem gewoon via het stopcontact weer op.'

Loonslaaf
De productie van de scooters verloopt in drie stadia. 'We werken samen met een fabriek in China. We hebben ze daar van het allereerste begin af geleerd hoe ze de onderdelen in elkaar moeten zetten. De accu komt van onze partner uit Italië en in Nederland doen we in drie uur de laatste afstelling voor de aflevering.'

Van Vloten is blij dat hij zijn bestaan als loonslaaf heeft opgegeven. 'Dit past veel beter bij mij, ondernemen is echt leuk. Ik kan zelf alle beslissingen nemen en draag tegelijkertijd bij aan een schonere wereld.'

Luchtvaart moet ook gaan voldoen aan Kyoto-norm

19/12/2006 | Bron(nen): iNSnet, Financiele Telegraaf

Luchtvaartmaatschappijen kunnen over enkele jaren niet meer ongestraft met stinkende en veel CO2-uitstotende vliegtuigen blijven rondvliegen en moeten bijdragen aan het bereiken van de Kyoto-doelstellingen. De Europese Commissie zal morgen voorstellen om de sector binnen enkele jaren onder te brengen in de reeds voor de industriële gestarte ‘emissiehandel’, waardoor vliegen flink schoner kan worden.

Volgens eurocommisaris Dimas (Milieu) kan de luchtvaart niet langer uitgezonderd worden omdat de sector enorme hoeveelheden CO2 uitstoot. Zo ‘produceert’ alleen al een echtpaar dat een retourvlucht van Amsterdam naar Maleisië maakt met die vlucht evenveel broeikasgas als wanneer ze een jaar lang in hun auto rijden.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) staat volledig achter Brussel. "Al had ik nog liever gehad dat we dit veel eerder hadden gedaan", aldus de bewindsman, die denkt dat Dimas steun zal krijgen in de Unie.

Concurrentiepositie
Hoewel de maatregel in de reis- en luchtvaartbranche voor gemengde gevoelens zorgt, is ook KLM blij met de Brusselse plannen. De maatschappij is in Europa altijd voorloper geweest met het pleidooi emissierechten in te voeren. ,,Maar dan wel op een zodanige manier dat het de concurrentieverhoudingen niet aantast”, zo liet aankomend KLM-topman Peter Hartman eerder al weten.

Hartman, die op 1 april Leo van Wijk opvolgt, stelt daarbij als conditie dat de handel in emissierechten gaat gelden voor alle maatschappijen in Europa en voor maatschappijen die van en naar Europese bestemmingen vliegen. Alleen dat garandeert volgens KLM de huidige concurrentieposities.

Hoewel de luchtvaartsector als geheel momenteel slechts 3 á 4 procent van de wereldwijde kooldioxide-uitstoot veroorzaakt en daarmee minder schadelijk is dan de industrie en het verkeer over de weg, is de maatregel volgens Brussel noodzakelijk. Dimas heeft immers uitgerekend dat de uitstoot door de luchtvaart zo snel toeneemt dat deze in 2012 zelfs 150% boven die in 1990 zal liggen indien Europa niets doet. Brussel is zich al jaren bewust van de vervuiling door vliegtuigen, maar wist tot dusver geen manier te vinden om dit aan te pakken. Zo is een brandstofbelasting of extra heffing ook een mogelijkheid, maar dit zou tot veel hogere kosten – leest duurdere tickets – leiden dan emissiehandel.

Ook de KLM ziet nieuwe heffingen totaal niet zitten en deed daarom zelf al in een vroeg stadium het voorstel om emissierechtenhandel. Een belasting op kerosine of een armoedetoeslag kan daardoor achterwege blijven. "Wij zien daarin niets. Uiteindelijk leiden steeds hogere accijnzen en benzineprijzen ook niet tot minder autorijden. Het milieu is met dat soort toeslagen ook beslist niet gediend", aldus KLM-woordvoerder Koster.

Volgens Dimas zullen de ticketprijzen niet of zeer bescheiden stijgen. In ieder geval minder dan 10 euro, zo schat Brussel. Van Geel hoopt dat de Brussel de emissierechten niet te makkelijk aan de luchtvaart zal verstrekken, zoals eerder bij de industrie gebeurde. "Een deel van de rechten zouden we kunnen veilen".

Als het aan de staatssecretaris ligt blijft het overigens niet bij de luchtvaart en moet ook op andere terreinen naar verdere reductie van broeikasgassen worden gezocht. "Ook het wegverkeer moet zo snel mogelijk onder de emissiehandel komen, terwijl we daar ook andere broeikasgassen dan CO2 bij moeten betrekken."

Wijn ziet DSM-model voor CO2-rechten niet zo zitten en geeft Greenpeace gelijk

20/12/2006 | Bron: Electrabel E-ditie nummer 51

Een groot nadeel van het zogenaamde 'DSM-model' voor de verdeling van emissierechten is dat van te voren niet kan worden ingeschat hoeveel rechten er verbruikt worden. Bij het huidige stelsel van 'cap and trade' is dit wel bekend. Hierdoor is er zekerheid over het halen van de doelstellingen. Voor de energiesector zou het DSM-model wel bruikbaar kunnen zijn, zo zegt minister Joop Wijn van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. lees meer

Grootste private windmolenpark van Nederland (80 MW) vandaag open

20/12/2006 | Bron: Electrabel E-ditie nummer 51

Nederlands grootste private windmolenpark wordt op 20 december officieel geopend door staatssecretaris Van Geel (Vrom). Het gaat om twintig windmolens met een vermogen van in totaal 46 MW, opgesteld in twee rijen in Lelystad: de Mammoethtocht en de Neushoorntocht. Samen met het eerder dit jaar geopende windmolenpark Kubbeweg is nu een privaat elektriciteitsnet gerealiseerd waarop 37 windturbines zijn aangesloten, met één onderstation in Biddinghuizen (Flevoland). lees meer

04 december 2006

Proefinstallatie voor afvang CO2 bij E.ON Benelux op Maasvlakte

2006-11-29 | Bron: iNSnet

De energiecentrale van E.ON Benelux op de Maasvlakte gaat een proefinstallatie voor de afvang van CO2 uit rookgassen van industriële installaties huisvesten. De installatie is een onderdeel van het CATO-project, een landelijk initiatief om kennis over de vermindering van CO2-emissies te bundelen en vergroten.

Doel van het deelproject bij E.ON Benelux is het testen van nieuwe methoden en technieken voor CO2 afvang uit rookgassen onder realistische procescondities bij een draaiende kolencentrale. Ook kan de betrouwbaarheid van procesmodellen, die eerder zijn ontwikkeld op basis van laboratoriumonderzoek bij TNO, worden getest.

Post-combustion capture
Het deelproject bij E.ON richt zich op de zogenoemde post-combustion capture, waarbij CO2 uit de rookgassen van de installatie wordt verwijderd met behulp van membranen of absorptiemiddelen (dit zijn waterige oplossingen van amineverbindingen). Het deelproject wordt gecoördineerd door TNO, dat ook een belangrijke kennisbijdrage levert. Bij TNO vinden onder meer de laboratoriumproeven plaats van de methoden die in 2007 en 2008 bij E.ON op grotere schaal worden getest.

Voor het proefproject bouwen TNO en E.ON Benelux bij de kolencentrale op de Maasvlakte een proefinstallatie, waarmee de prestaties van CO2-afvangtechnieken nauwkeurig gemeten kunnen worden. De milieu- en bouwvergunningen worden hiervoor momenteel aangevraagd. Naar verwachting kan in het voorjaar van 2007 met de bouw worden begonnen. Een half jaar later zal de installatie in gebruik worden genomen. Er zullen membraanmodules en absorptiemiddelen worden getest. Hiervoor onttrekt de installatie een klein deel van de rookgassen uit de schoorsteen van de centrale om deze te behandelen.

Shell en glasproducent samen in productie innovatieve zonnepanelen

2006-11-30 | Bron: iNSnet

Shell en glasproducent Saint-Gobain vormen een Duitse joint venture onder de naam Avancis, met het doel om een nieuwe generatie zonnepanelen te ontwikkelen. Zij gaan de productie van die zonnepanelen baseren op een geavanceerde koper-indium-diselenide (CIS)-technologie, een niet op silicium gebaseerde technologie.

Pikant detail is dat Shell zich enkele jaren geleden terugtrok uit de productie van zonnecellen. Enkele oud-werknemers startten toen onder leiding van Gosse Boxhoorn het inmiddels zeer succesvolle Solland Solar. Deze fabriek is gevestigd op een industrieterrein met de naam Avantis in Zuid Limburg, precies op de Duits-Nederlandse grens.

Saint-Gobain
De joint venture, die recentelijk is goedgekeurd door de Europese Commissie, wordt om precies te zijn gevormd door Shell Erneuerbare Energien en Saint-Gobain Glass Deutschland. Saint-Gobain Groep is gespecialiseerd in het ontwerp, de productie en de distributie van glasproducten voor de bouwmarkt en de industriële en consumentenmarkten. Het bedrijf was onder andere betrokken bij de realisatie van de piramide voor het Louvre en voor het Europees Parlement in Brussel.

Avancis start nu met de bouw van de productiefaciliteiten; die worden waarschijnlijk in 2008 in gebruik genomen. De aanvankelijke jaarlijke capaciteit van de fabriek wordt 20 MW maar er is de mogelijkheid van een snelle uitbreiding. De zonnepanelen die de fabriek gaat produceren kunnen, wanneer geïnstalleerd, zo'n 6.000 Europese huishoudens per jaar voorzien van duurzame energie, stellen de bedrijven. Wanneer dezelfde hoeveelheid elektriciteit met een kolencentrale wordt opgewekt, levert dat zo'n 14.000 ton CO2 per jaar op.

Concurrerend
Shell en Saint-Gobain geloven dat zonnetechnologieën zoals CIS, die niet zijn gebaseerd op silicium, veel potentie hebben om concurrerend te worden met conventionele bronnen van energie. Door samen te werken kunnen de bedrijven Shell's ervaring met CIS-technologie en het vermarkten ervan, combineren met de kennis van Siant-Gobain met betrekking tot glasbewerking en productie van bouwmaterialen.

"Afgaande op onze R&D-ervaring in München, waar de laboratoriumlijn een recordefficiëntie van 13,5% opleverde, geloven we dat deze faciliteit een topprestatie in de zonnne-energie industrie kan leveren, samen met thin-filmtechnologieën", zegt Graeme Sweeney, uitvoerend vice-president van Shell Renewables, Hydrogen en CO2.

Apeldoorn: groene stroom zelf maken

2006-12-01 | Bron(nen): iNSnet, Bron: de Stentor

Apeldoorn moet zichzelf voor honderd procent gaan voorzien in duurzame energie. Milieu-wethouder Michaël Boddeke wil dat de stad daar in 2020 met windturbines, zonnepanelen en biomassa-installaties helemaal klaar voor is.
De dit jaar aangetreden wethouder afkomstig van GroenLinks wil niet alleen dat Apeldoorn volledig draait op groene energie, maar hij wil deze vorm van stroom ook plaatselijk produceren. Boddeke wil op de lange duur af van het elders aankopen van groene stroom. 'Dat vind ik te gemakkelijk. We moeten er zelf ons best voor gaan doen. Pas dan kun je je als stad ook energieneutraal noemen.'

Apeldoorn heeft er voorlopig nog een flinke kluif aan om de door de gemeenteraad vastgestelde doelstelling te halen om in 2020 energieneutraal te zijn. Zo bleek vorig jaar het gebruik van duurzame energie te stokken bij zeven procent van het totale energiegebruik, het aandeel dat Apeldoorn in 2004 wist te halen.

Dat gebeurde na een aanvankelijke jaarlijkse stijging. In 2008 moet de stijging tien procent zijn. Doordat overheidssubsidie voor zonnepanelen, zonneboilers en windmolens verdween, zakte de plaatselijke productie van groene energie in.

Hoewel Boddeke op dit moment nog geen concrete aanknopingspunten heeft om op grote schaal duurzame energie te produceren, is hij er in elk geval van overtuigd dat er binnen vier jaar windturbines op Apeldoornse bodem staan. Ook komen de doelen weer wat dichterbij als de nieuwbouwwijken Zonnehoeve en Zuidbroek gaan draaien op duurzame energie.

Milieubeleid levert juist méér banen op

2006-12-02 | Bron(nen): iNSnet, IntermediairPW


Werkgevers waarschuwen na de ‘ruk naar links’ van de verkiezingen vorige week al voor verlies van werkgelegenheid. Maar een streng klimaatbeleid bijvoorbeeld pakt al op korte termijn juist goed uit voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit een scenariostudie van het economisch onderzoeksinstituut SEO, die vorige week aan de Tweede Kamer is aangeboden. Met name lager opgeleiden hebben er volgens hen veel baat bij als op grote schaal wordt overgestapt naar duurzame energiebronnen.
Volgens het SEO, verbonden aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, is een ’directe groei van de werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt’ te verwachten door maatregelen voor energiebesparing. Vooral in de bouw- en installatiesector groeit het aantal banen flink, met drie- tot achtduizend functies per jaar. In sommige sectoren zal de werkgelegenheid krimpen, maar per saldo is er geen negatief effect op de lange termijn, aldus het SEO, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van Greenpeace.

Deze milieuclub roept een nieuwe kabinet dan ook op na de formatie met spoed werk te maken van een snelle overstap naar schone energie. Ook zou voor hen een vergaande vergroening van het belastingstelsel onderdeel moeten worden van nieuwe kabinetsplannen. Dat betekent bijvoorbeeld minder belasting op werk en meer belasting op vervuilende brandstoffen als steenkool.

Ook p&o kan in die vergroening een grote rol spelen, stelt het Britse Personnel Today. Peter Thomson, directeur van het Future Work Forum, verbaast zich in dit blad er bijvoorbeeld over dat p&o niet ingrijpt als ze zien dat werknemers elke dag in de file staan om op kantoor te komen of zinloos rond de wereld vliegen, terwijl met moderne technologie heel veel van deze CO2-uitstoot kan worden voorkomen. ‘De hr-functie toont helaas geen strategische visie op werkpatronen, en houdt nieuwe technologie zelfs vaak tegen. Het Stern-rapport, dat de economische gevolgen van klimaatverandering in beeld heeft, zou een wake-up call moeten zijn voor alle werkgevers om hun praktijken nog eens tegen het licht te houden.’

Gents bedrijf bouwt dieselmotoren om met eigen pakket

02/12/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht Het Laatste Nieuws/De Standaard

Het Gentse bedrijfje Green Energy Creations (GEC) dat enkele maanden geleden gestart is met de kleinschalige verkoop van ppo aan de pomp kan sinds vorige week met een eigen ombouwpakket dieselmotoren omturnen zodat ze kunnen rijden op plantaardige olie. Voor ongeveer 800 euro worden wagens omgebouwd in een milieuvriendelijker exemplaar en krijgt de eigenaar er een workshop bovenop. Enig nadeel: er zijn nauwelijks plaatsen waar je plantaardige olie kan tanken.

Afgelopen week monteerden de mensen van Green Energy Creations samen met uitvinder Guy Franck het eerste systeem in een wagen van netwerkbeheerder Elia. Momenteel heeft men het alleen maar geprobeerd bij oudere dieselmodellen maar ook op nieuwere auto's zou het systeem moeten werken. Op pure plantenolie rijden is trouwens niet honderd procent uitstootvrij. Er moet namelijk ook nog steeds diesel in de tank. Maar de uitstoot van giftig benzeen wordt wel ongedaan gemaakt, zegt Guy Franck.

Guy Franck is geen erkend garagist. Hij levert de nodige onderdelen en demonstreert het hele systeem met een workshop. Na die workshop is de wagen omgebouwd en weet de eigenaar hoe alles werkt. Een officiële garantie op het geplaatste systeem is er niet. "Op de onderdelen die we monteren, heeft de koper uiteraard wel een garantie", aldus Franck.

Het systeem van Franck is niet het enige bestaande op de Vlaamse markt, maar met een basisversie voor 600 à 650 euro (enkel componenten) en 800 à 850 euro (componenten met inclusief workshop) is het goedkoper dan de bestaande. Luc Jansens, zaakvoerder van Plantenolie bvba, dat importeur is van het Elsbett-ombouwpakket, betwijfelt dat voor die prijs een volwaardig systeem kan gemonteerd worden. "Afhankelijk van het type wagen en de gekozen opties kos teen ombouw bij ons van 1.500 tot ongeveer 2.500 euro. Van een goedkoper systeem kan ik nauwelijks geloven dat het ook op een geavanceerde diesel past".

01 december 2006

Opwarming eist nu al slachtoffers

1/12/2006 | Bron(nen): NatuurTotaal, AP via Reformatorisch Dagblad

Plant- en diersoorten beginnen sneller dan voorspeld uit te sterven of te veranderen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een analyse van ruim 800 onderzoeken door een Texaanse biologe, die dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annual Review of Evolution and Systematics.

Zeker zeventig soorten kikkers, vooral soorten die in de bergen leven en gedijen bij koude, zijn uitgestorven omdat ze nergens heen konden om de warmere temperaturen te ontvluchten. Verder worden tussen de 100 en 200 andere diersoorten die voor hun bestaan van koude afhankelijk zijn, zoals keizerspinguïns en ijsberen, ernstig bedreigd.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Camille Parmesan, biologe aan de universiteit van Texas, blijkt ook dat dierenpopulaties naar het noorden trekken, dat soorten in zekere mate veranderen door de klimaatverandering, dat planten eerder tot bloei komen door vroegere lentes en dat epidemieën en parasieten vaker voorkomen.

Wetenschappers voorspelden deze veranderingen al jaren, maar Parmesan was verbaasd toen ze ontdekte dat de veranderingen zich nu al voordoen. Ze ging ervan uit dat die nog minstens tien jaar op zich zouden laten wachten.

De ecoloog Douglas Futuyma, verbonden aan de State University of New York, meent dat een crisis ophanden is, die niet pas in de verre toekomst staat te gebeuren, maar sneller op ons afkomt dan we denken. "Iemand die nu 10 jaar oud is, krijgt te maken met een geheel andere en angstaanjagende wereld tegen de tijd dat hij of zij 50 of 60 is”, zegt Futuyma.

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bij bepaalde soorten, groepen dieren of in bepaalde geografische gebieden problemen ontstaan, is dit de eerste omvattende analyse die een breder beeld schetst van veranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde, zegt de Britse bioloog Chris Thomas van de universiteit van York.

Het is weliswaar onmogelijk met zekerheid te zeggen dat de veranderingen het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, maar de bewijzen zijn sterk en andere verklaringen zijn er niet, zegt Thomas.

Herfst 2006 breekt alle warmterecords

1/12/2006 | Bron(ne): KNMI, NatuurTotaal

Dat deze herfst de warmste is in zeker drie eeuwen meldde het KNMI eerder al, nu alle cijfers compleet zijn blijkt het nog extremer te zijn. De herfst heeft het record van vorig jaar ruim overtroffen en zelfs een gemiddelde temperatuur bereikt van 13,6 graden. Normaal heeft de herfst een gemiddelde van 10,2 graden.

Het is niet eerder voorgekomen dat een seizoen zoveel afwijkt van het langjarig gemiddelde. Het grootste verschil stond op naam van de recordzachte winter van 1990 met gemiddeld 6,0 graden tegen 3,3 graden normaal, een afwijking van 2,7 graden.

Verspreid over het hele seizoen sneuvelden tal van warmterecords. Vooral september en november namen er veel voor rekening. Ook de laatste decade van november was gemiddeld niet eerder zo zacht en zowel in de tweede als derde decade zijn recordwarme dagen voorgekomen. November was met gemiddeld 9,2 graden tegen 6,2 graden normaal op één na de warmste sinds tenminste 1901.

De hoge temperaturen van dit jaar hingen samen met de toevallig bijna continue aanvoer van warmte door overheersend zuidelijke winden, de naweeën van de hete zomer waardoor het zeewater nog warm was en de wereldwijde opwarming door het versterkte broeikaseffect. Dat effect hangt vrijwel zeker samen met de toenemende concentratie aan broeikasgassen. De bijdrage van het broeikaseffect schat het KNMI op 0,9 graad ten opzichte van het tijdvak 1961-1990 en 1,0 graad ten opzichte van de hele 20e eeuw.

Alle seizoenen zijn vooral de laatste decennia warmer geworden maar opmerkelijk genoeg was de temperatuurstijging in de herfst tot de millenniumwisseling minder groot dan in de andere jaargetijden. Sinds het jaar 2000 is ook de herfst duidelijk warmer geworden. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk en onderwerp van studie.

Spectaculair nieuw herfstrecord voor 2006

01/12/2006 | Bron(nen): BELGA

De herfst van 2006 heeft een gemiddelde temperatuur van 13,9 graden gekend, zo blijkt uit het seizoensoverzicht voor Ukkel.
Daarmee is het warmterecord van vorig jaar met 1,6 graden gebroken, wat het KMI eerder al "vrij spectaculair" heeft genoemd.

Veeteelt stoot meer broeikasgassen uit dan verkeer

30/11/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

De wereldwijde veestapel produceert meer broeikasgassen dan het autoverkeer. Dat zegt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO in een nieuw rapport dat wil waarschuwen voor de nefaste gevolgen die de veeteelt veroorzaakt in de wereld. "De veestapel levert een belangrijke bijdrage aan één van de grootste milieuproblemen van vandaag, namelijk de opwarming van de aarde. We moeten dringend op zoek naar oplossingen", zegt Henning Steinfeld van de FAO.

De globale veesector groeit sneller dan elke andere tak in de landbouw. En voor deze sterke groei moeten we een prijs betalen, staat in het FAO-rapport te lezen. Wanneer ook de emissies van het landgebruik in rekening gebracht worden, produceert de veestapel 9% van de CO2-uitstoot die voortkomt uit menselijke activiteiten. Wat het geheel van broeikasgassen betreft, ligt dat aandeel nog veel hoger. De veeteelt zorgt maar liefst voor 65% van de uitstoot van lachgas, dat 296 keer schadelijker is voor de opwarming van de aarde dan CO2.

Van de totale methaanuitstoot neemt de veestapel 37% voor zijn rekening. Methaan zou 23 keer schadelijker zijn dan CO2. Ook 64% van de ammoniakuitstoot, die zure regen veroorzaakt, wordt geproduceerd door de veeteeltsector. Het rapport benadrukt ook de omvang van de schade door overbemesting. Zo is de veeteelt uitgegroeid tot de eerste bron van fosforverontreiniging in de Zuid-Chinese Zee.

Slacht- en melkdieren maken vandaag al 20% van de dierlijke biomassa op onze planeet. Volgens de schattingen van de FAO zal de veestapel de komende 50 jaar nog verdubbelen. De organisatie stelt onder meer voor om te sleutelen aan het veevoeder om zo gistingsprocessen in het spijsverteringsstelsel te vermijden. Ook biogasbedrijven kunnen de mest op grote schaal recycleren.

28 november 2006

InBev beperkt CO2-uitstoot per hectoliter drank

27/11/2006 | Bron(nen): BELGA

De brouwerijen van InBev hebben in 2005 wereldwijd 2,66 miljoen ton CO2 uitgestoten, wat meer is dan de 2,63 miljoen ton in 2003 en de 2,42 miljoen ton in 2004. Per hectoliter (100 liter) geproduceerde drank (bier of soft drinks) was er evenwel een daling van 16,84 kg CO2 in 2003 tot 14,53 kg in 2004 en 14,47 kg in 2005. Dat blijkt uit het jaarverslag 2006 dat de brouwerij zopas uitbracht over haar milieuprestaties.

Het totale energieverbruik steeg van 28,7 miljoen gigajoule (Gj) in 2003 tot 29,8 miljoen Gj in 2004 en 30,1 miljoen Gj in 2005. Per hectoliter bier was er evenwel een daling van 0,18 Gj in 2003 en 2004 tot 0,16 Gj in 2005. Het watergebruik evolueerde van 916,2 miljoen hectoliterl in 2003 tot 906,9 miljoen hectoliter in 2004 en 957,3 miljoen hectoliter in 2005. Per hectoliter gebrouwen bier was er evenwel een afname van het waterverbruik van 5,86 hectoliter in 2003, tot 5,43 hectoliter in 2004 en 5,2 hectoliter in 2005.

Opnieuw warmterecord gesneuveld

27/11/2006 | Bron(nen): De Standaard/VRT

Met een maximumtemperatuur van 16,1 graden in Ukkel is maandag voor de derde keer op twee weken tijd het dagrecord gesneuveld. Het kwik was op het plateau van Ukkel om 13.20 uur 1,9 graden hoger opgelopen dan bij het vorige record, gevestigd in 1921. Ook op 16 november en afgelopen zaterdag sneuvelde een dagrecord. Terwijl het KMI voor dinsdag een nieuw record niet ziet zitten, acht de private weerdienst Meteoservices dit wel mogelijk.

De gemiddelde dagtemperatuur voor november bedraagt intussen 9 graden, tegen 6,1 graden normaal. Het weerinstituut berekende ondertussen ruwweg dat de kans dat wij opnieuw een warme herfst zoals de huidige meemaken 1 op 500 jaar is.

Het KMI heeft drie verklaringen voor de uitzonderlijk hoge temperaturen. Ten eerste waren er bijna heel de maand winden uit zuidelijke richtingen, die dus zachte lucht aanvoerden. Ten tweede was er de nasleep van de heel warme zomer, waardoor onder meer de temperatuur van het zeewater hoog bleef. Als derde punt zijn er de gevolgen van de opwarming van de aarde. De temperatuur in de herfst was met name 1 graad hoger dan dertig jaar geleden. "Men kan dus niet meer naast de klimaatsverandering kijken", besluit het weerinstituut.(KS)

24 november 2006

Tanken met biodiesel is mogelijk bij Total

23/11/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Belga, Het Nieuwsblad

Belgische automobilisten kunnen sinds donderdag in de tankstations van Total biodiesel tanken. Dat zei algemeen directeur van Total Belgium, Miguel del Marmol, tijdens een persconferentie. Leverancier voor de biodiesel is Oleon, een van de vier producenten die van de overheid toestemming heeft gekregen om uit de landbouw afkomstige diesel te produceren. De eerste leveringen van zuivere biodiesel hebben vorige week plaatsgevonden.

De allereerste biodieseltankbeurt vond vandaag/donderdag plaats in het tankstation naast de autosnelweg in Nijvel, in aanwezigheid van minister van Middenstand en van Landbouw Sabine Laruelle en haar collega van Leefmilieu en Pensioenen, Bruno Tobback.
Total stelt dat het de komende weken stelselmatig in alle Belgische stations de klassieke diesel zal vervangen door biodiesel. Begin 2007 zouden dieselrijders in alle stations van Total meer milieuvriendelijke diesel moeten kunnen tanken.

Voor de Belgische overheid moeten biodiesel en bio-ethanol de komende jaren er mee voor zorgen dat ons land erin slaagt de uitstoot van broeikasgassen met 7,5 procent terug te dringen. In 2006 zal de diesel voor 3,37 procent bestaan uit biobrandstof. Tegen 2010 moet dat al 5,75 procent zijn. De introductie in België van deze meer milieuvriendelijke diesel komt echter traag op gang. Dat komt omdat de overheid vrij laat de productiequota voor 2007 heeft vastgelegd.

Het blijft afwachten wanneer de andere oliemaatschappijen biodiesel gaan aanbieden in België. Van de vier Belgische producenten die van de regering toestemming hebben gekregen om uit de landbouw afkomstige biodiesel te produceren, is er momenteel maar één die kan leveren aan de dieselverdelers. Het gaat om Oleon uit Ertvelde. Dat bedrijf heeft zo goed als zijn volledige productie verkocht aan Total.

De regering heeft intussen alweer vertraging bij de verdeling van de biodieselquota voor de periode 2006-2013. De beslissing is verdaagd van 17 november naar 21 december.

22 november 2006

The denial machine

Bron: oneworld.net

In the past few years, a hurricane has engulfed the debate about global warming. This scientific issue has become a rhetorical firestorm with science pitted against spin and inflammatory words on both sides.

Some scientists believe that global warming will not be devastating to the planet. How could scientific fact, which many believe could determine the very future of the planet, become a political battleground, pitting left versus right, environmentalist versus climate change sceptic?

Global warming: potential costs?
A recent British report estimates that the projected costs of global warming to be as costly as both world wars and the Great Depression added together. Yet, with such consequences, some scientists still insist that climate change, if it is happening at all, could be a good thing.

The Denial Machine investigates the roots of the campaign to negate the science and the threat of global warming. It tracks the activities of a group of scientists, some of whom previously consulted for for Big Tobacco, and who are now receiving donations from major coal and oil companies.

Who is keeping the debate of global warming alive?
The documentary shows how fossil fuel corporations have kept the global warming debate alive long after most scientists believed that global warming was real and had potentially catastrophic consequences. It shows that companies such as Exxon Mobil are working with top public relations firms and using many of the same tactics and personnel as those employed by Phillip Morris and RJ Reynolds to dispute the cigarette-cancer link in the 1990s. Exxon Mobil sought out those willing to question the science behind climate change, providing funding for some of them, their organizations and their studies.

The Denial Machine also explores how the arguments supported by oil companies were adopted by policy makers in both Canada and the U.S. and helped form government policy.

21 november 2006

Helft van Belgen bezorgd over klimaatverandering

20/11/2006 | Bron(nen): De Morgen

De Belg maakt zich grote zorgen om het veranderend klimaat: bijna de helft van de Belgen ziet reden tot ongerustheid. In West-Europa klimt klimaatverandering naar de eerste plaats als het gaat om milieuproblemen waar men het meest van wakker ligt. In de 15 landen van West-Europa roept 45 procent van de bevolking het warmer wordende klimaat uit tot zorg nummer één.

De Zweden maken zich het meeste zorgen: 68 procent van de bevolking heeft problemen met het klimaat. Ook in Luxemburg (58 procent), Duitsland (57 procent) en Nederland (53 procent) wordt klimaatverandering gezien als een prioriteit. Over de landsgrenzen heen maken mannen (49 procent) zich meer zorgen over het klimaat dan vrouwen (41 procent). Vrouwen zijn dan weer banger voor natuurrampen (35 procent) en de impact van chemicaliën op de gezondheid. Van alle beroepscategorieën zijn het de managers (55 procent) die zich het meeste zorgen maken over het klimaat.

Slechts een derde van de Belgen vindt dat hij genoeg weet over klimaatverandering, er is nood aan meer en duidelijke informatie. Het grootste vertrouwen heeft de Belg in informatie van wetenschappers, 49 procent gelooft wat zij zeggen. Vier op de tien geloven in natuurverenigingen. Groene politieke partijen kunnen op niet veel vertrouwen rekenen: slechts een op de tien Belgen denkt dat zij de waarheid vertellen over het milieu. En bedrijven worden als heel onbetrouwbaar beschouwd, slechts 2 procent gelooft hun verhaal.

64 procent van de Belgen is ervan overtuigd dat de toestand van het milieu invloed heeft op hun levenskwaliteit. De tijd dat economische argumenten zwaarder wegen dan ecologische overwegingen is voorbij, vindt de Belg. Acht op de tien Belgen zeggen dat milieu en economie even zwaar moeten wegen op de politieke besluitvorming. Ook als er over werkgelegenheid beslist wordt: 87 procent van de Belgen vindt dat ook dan milieuoverwegingen een rol moeten blijven spelen.

De oplossing voor het groeiende milieuprobleem ligt volgens de Belg in meer belasting voor de vervuiler. Die moet de rekening betalen, vindt de helft van de Belgen. 48 procent pleit zelf voor strengere wetten, zowel op Europees als Belgisch niveau. Die wetten moeten afgedwongen worden met zware boetes voor wie ze aan zijn laars lapt, vindt een kleine helft van de Belgen. De beslissingen om het milieu te beschermen moeten op Europees niveau genomen worden, anders hebben ze geen effect, meent de helft van onze landgenoten.

20 november 2006

IJsbeerwelpjes sterven massaal door opwarming aarde

17/11/2006 | Bron(nen): Het Laatste Nieuws

Door de opwarming van het klimaat hebben ijsbeerwelpjes in de Beaufortzee nabij Alaska het moeilijk. Een studie toont aan dat hun kansen om het eerste levensjaar te overleven ferm gedaald zijn de laatste vijf jaar.

Amper 43 procent van de welpen overleeft dat eerste cruciale jaar, vergeleken met 65 procent in de jaren ’80 en ’90. De overlevende welpen zijn sinds 1990 ook merkelijk kleiner dan voor 1990.

Voedsel
“Dramatisch”, noemen kenners deze evolutie. Schuldige is volgens de onderzoekers aan het Alaska Wetenschappelijk Centrum de opwarming van de aarde. “Hierdoor smelt er steeds meer ijs. Dit beperkt het voedselgebied van de ijsberen enorm. De hele populatie staat onder voedselstress,” legt een onderzoeker uit.
“We zijn wel niet honderd procent zeker dat dat de juiste verklaring is, maar we hebben geen idee wat het anders zou kunnen zijn.”

Bedreigde diersoort
De wetenschappers hopen nu dat de studie als voldoende bewijs wordt aanzien om de ijsbeer op te nemen in het lijstje van bedreigde diersoorten. Ook verschillende milieuorganisaties ijveren om de ijsbeer extra bescherming te geven. De beslissing valt op 27 december.

Vlaamse regering neemt maatregelen tegen energiearmoede

17/11/2006 | Bron(nen): BELGA

De Vlaamse regering heeft vrijdag een aantal maatregelen goedgekeurd in de strijd tegen energiearmoede. Gezinnen met een stroombegrenzer zullen tien ampère krijgen in plaats van zes ampère en het verbod om elektriciteit af te sluiten in de winter wordt met een maand uitgebreid.

Nu mag elektriciteit niet afgesloten worden tussen 15 december en 15 februari. Dat zal in de toekomst tussen 1 december en 1 maart niet meer kunnen zoals dat voor gas nu al het geval is. Bij vriestemperaturen buiten die periode kan Vlaams minister van Energie Kris Peeters beslissen het afsluitverbod uit te breiden.

In Vlaanderen zijn er momenteel meer dan 3.000 gezinnen met een stroombegrenzer. Zij krijgen maar 6 ampère. Dat wordt opgetrokken tot 10 ampère, waarmee ze bijvoorbeeld met warm water kunnen wassen.

Budgetmeters zijn nu al gratis voor beschermde klanten. Omdat er buiten deze groep ook heel wat mensen zijn die hun elektriciteitsfactuur niet kunnen betalen, wordt het plaatsen van een budgetmeter ook gratis voor niet-beschermde klanten.

Klimaattop Nairobi wordt fiasco

17 november 2006 | Bron: Wijnand Duyvendak in De Volkskrant

De nieuwe Nederlandse regering moet de strijd tegen de klimaatverandering bovenaan haar agenda plaatsen. Geen VOC- maar een CO2-mentaliteit. Op de VN klimaatconferentie in Nairobi zijn helaas geen concrete en heldere afspraken gemaakt over de aanpak van de klimaatverandering na het Kyoto-verdrag. Dat zegt Wijnand Duyvendak vanaf de top in Nairobi.

De klimaattop in Nairobi is geëindigd in een impasse. Daardoor gaat er kostbare tijd verloren om de klimaatverandering effectief aan te pakken. Pas over een jaar wordt er weer verder gepraat. We moeten dan een herhaling van zetten voorkomen. Daarom dienen de rijke landen hun aanpak van de klimaatverandering zo snel mogelijk drastisch te herzien. Zij moeten concrete en ambitieuze reductiedoelen vaststellen voor de uitstoot van CO2 tot 2020. Ze moeten die doelen ook waarmaken. Er zijn tot 2020 enkele honderden miljarden euros nodig om de economieën in de ontwikkelingslanden duurzamer te maken. Zo geven de rijke landen het goede voorbeeld. Dat is nodig om het wantrouwen bij de veel minder vervuilende ontwikkelingslanden weg te nemen.

De regeringsleiders moeten zelf naar de volgende klimaattop gaan om er een succes van te maken. Er is internationaal groen leiderschap nodig. Daar moeten progressieve Amerikaanse staten als Californië bij worden betrokken. De strijd tegen de klimaatverandering is even belangrijk als de strijd tegen oorlog en terrorisme, zo zei Kofi Annan terecht. Dan moeten we de aanpak ook even serieus nemen. Daarom pleit GroenLinks voor de instelling van een internationale Klimaatraad met stevige bevoegdheden, vergelijkbaar met de Veiligheidsraad. 

De nieuwe Nederlandse regering moet van Nederland wereldwijd koploper maken in de strijd tegen de klimaatverandering, ook vanuit een verlicht eigenbelang. Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel en dreigt te overstromen bij verdere opwarming van de aarde. De nieuwe regering moet vastleggen dat het gebruik van fossiele energie in 2020 met 35 procent is verminderd. Er dient tevens een groot programma te komen voor steun aan ontwikkelingslanden, inclusief China en India, om van hun achterstand een voorsprong te maken. De introductie van mobiele telefoon is daar ook soms snel gegaan omdat er geen vast netwerk was. Zo kan het ook met energie gaan. Nederland moet zich inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame economie in deze landen, met energiebesparing en duurzame energie. Nederland dient daar tot 2020 5 miljard euro voor uit te trekken.  

Op deze klimaattop heb ik veel initiatieven gezien die tonen dat het kán. We kunnen zorgen voor een duurzame toekomst. We kunnen afkomen van onze verslaving aan olie. En dat kan gepaard gaan met nieuwe economische dynamiek. Er zijn zoveel kansen om het beter te doen. We kunnen het leven nu verbeteren én onze kinderen en kleinkinderen een mooie wereld nalaten. Maar we moeten het nu wel waar gaan maken. Nederland loopt achter in het tegengaan van de klimaatverandering en het ontwikkelen van groene technologie. In Nederland kunnen we op 22 november zorgen voor een groene doorbraak. Er is een nieuw en groen kabinet nodig dat onze achterstand omzet in een voorsprong. Dat vergt geen VOC mentaliteit maar een CO2 mentaliteit.

Uitgebreide impressies van de klimaattop in Nairobi staan op mijn weeklog bij de Volkskrant: http://www.weeklog.nl/

‘Het klimaatdebat ontbeert leiderschap’

17/11/2006 | Bron(nen): NRCHandelsblad

Twee weken waren deskundigen in Nairobi bijeen om te praten over nieuwe maatregelen tegen klimaatverandering. Ondanks schrikbeelden over de gevolgen van het broeikaseffect bleef de conferentie zonder resultaat.

> Door onze redacteur Paul Luttikhuis

Een Brits rapport over de kosten van klimaatverandering werkte deze week op de grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Nairobi als de knuppel in het hoenderhok. Het rapport, van de gerenommeerde econoom Nicholas Stern, kent weliswaar onzekerheden en aannames, maar de kern ervan werd in Nairobi door vrijwel niemand tegengesproken: als we nu niet fors investeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, betalen de komende generaties daarvoor een oneindig veel hogere rekening.

Ook als Stern maar een beetje gelijk heeft, zijn de conclusies zo verontrustend dat de onderhandelaars er niet omheen konden. De Verenigde Staten niet, die uit economische overwegingen in 2000 het Kyoto-protocol over het terugdringen van broeikasgassen afwezen. China niet, dat in klimaatkwesties het liefst als ontwikkelingsland aan de zijlijn blijft staan. De Europese Unie niet, waar ondanks de goede bedoelingen de doelstellingen nauwelijks worden gehaald. En Canada niet, waar de nieuwe conservatieve regering probeert onder de Kyoto-verplichtingen uit te komen. En ook Australië niet, waar de premier moeite heeft om uit te leggen waarom hij weinig tegen klimaatverandering doet, terwijl het land gebukt gaat onder de ergste droogte sinds mensenheugenis.

Het rapport van Stern is niet het enige dat dezer dagen verscheen. De doemscenario’s, die overigens door de auteurs niet zo mogen worden genoemd, buitelden in Nairobi over elkaar heen. Daarnaast waren er de concrete plannen – grotere en kleinere. VN-chef Kofi Annan introduceerde bijvoorbeeld het ‘Nairobi Framework’, een fonds waaruit arme landen kunnen putten voor de ontwikkeling van schone energie. Frankrijk wil de invoerheffingen verhogen voor producten uit landen die weigeren mee te doen aan ‘Kyoto’. „Typisch Frans”, vond premier Howard van Australië, een van de landen die door die heffingen getroffen zouden worden. Brazilië vroeg om hulp bij de bescherming van zijn tropische regenwouden. „Mensen kappen het Amazone-gebied niet leeg omdat ze boos zijn op bomen”, aldus minister van Bosbouw en Biodiversiteit João Capobianca, „Het kappen is in feite duur en moeilijk. Mensen doen dat omdat het een garantie biedt voor economische overleving.” De vraag is volgens Capobianca niet waarom rijke landen zouden investeren in bescherming van het regenwoud, maar waarom ze het niet zouden doen.

Over een bestaand plan, dat deel uitmaakt van het Kyoto-protocol, werd in Nairobi fors onderhandeld. Volgens het protocol moet 2 procent van het geld dat rijke landen investeren in klimaatprojecten in ontwikkelingslanden, worden gestort in een fonds dat die landen in staat stelt zich aan de gevolgen van de klimaatverandering aan te passen. De vraag is wie dit geld – het bedrag zou wel eens kunnen oplopen tot 750 miljoen dollar – in de toekomst moet beheren. De ontwikkelingslanden willen zoveel mogelijk zelf bepalen hoe ze het gebruiken, de rijke landen eisen een scherpe controle door bijvoorbeeld de Wereldbank.

Maar de meest prangende vraag die de ongeveer 190 deelnemende landen in Nairobi zich stelden, bleef onbeantwoord. Hoe moet het verder met het klimaatbeleid? In 2012 loopt het Kyoto-protocol af, wat moet er dan gebeuren?

„Klimaatverandering is niet, zoals veel mensen nog steeds denken, alleen een milieu-onderwerp”, hield VN-chef Kofi Annan de in Nairobi aanwezige ministers voor. „Het is een allesomvattende bedreiging.” Volgens Annan hoort klimaatverandering thuis in het rijtje: internationale conflicten, armoede, proliferatie van gevaarlijke wapens en andere „bedreigingen die traditioneel de politieke agenda hebben gemonopoliseerd”.

Annan noemde de afspraken die in 1997 in Kyoto zijn vastgelegd (een wereldwijde reductie van de uitstoot van broeikasgassen met 5,2 procent ten opzichte van 1990) weliswaar „een cruciale stap voorwaarts”, maar een veel te kleine stap. „En in het debat over hoe we nu verder moeten, is sprake van een beangstigend gebrek aan leiderschap.”

Iedereen is het erover eens dat een nieuw klimaatverdrag geen zin heeft zonder de Verenigde Staten en China. Doordat de twee grootste vervuilers niet aan Kyoto meedoen, heeft het protocol nu slechts betrekking op 30 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Om die landen binnen boord te halen suggereren sommigen dat de eisen aan het klimaatbeleid maar beter niet al te dwingend kunnen worden opgelegd. Maar als de zaak nog verder verwatert, zeggen anderen, blijft er helemaal niets over. En Kyoto stelt al zo weinig voor. Door dit gekibbel is het bijna onhaalbaar om het binnen enkele jaren eens te worden over een Kyoto II. Dus zijn de onderhandelaars het vandaag, op de slotdag van de conferentie in Nairobi, erover eens dat ze het daarover eens moeten worden, en wel „zo snel mogelijk”.

„Het was het minimum”, verzuchtte Jennifer Morgan van een Britse milieudenktank gisteren, „om het proces gaande te houden”.

(Doem)scenario's
Voor en tijdens de klimaatconferentie in Nairobi verschenen diverse rapporten over klimaatverandering:

Het Climate Action Network publiceerde een ranglijst van landen op basis van klimaatbeleid. Zweden, Groot-Brittannië en Denemarken doen het goed , de Verenigde Staten, China en Saoedi-Arabië bungelen onderaan. Nederland is in de afgelopen jaren gedaald van de 15de naar de 29ste plaats. Voor Mirjam de Rijk, directeur van de milieuorganisatie Natuur en Milieu, reden om het werk van het vertrekkende kabinet te bestempelen als „vier verloren jaren”.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zal door klimaatverandering de druk op de gezondheidszorg groter worden. Er is een toename van onder andere malaria en knokkelkoorts. De malariamug rukt door een stijging van de gemiddelde temperatuur op in noordelijke richting, larven zijn al tot in Moskou gevonden. Ook wijst de WHO op een toename van het dodental in Europa door hartaanvallen tijdens steeds warmere zomers.

Verzekeringsmaatschappijen becijferden dat de jaarlijkse schade door extreme weersomstandigheden in 2040 kan oplopen tot één biljoen dollar, mede door economische activiteit in klimaatgevoelige kuststreken. Dit is volgens het hoofd van de UNEP, de milieuorganisatie van de VN, „geen doemscenario [...] maar simpel rekenwerk”. Kijk maar naar de orkaan Katrina: één gebeurtenis in 2005, die slechts 12 uur duurde en voor 120 miljard dollar schade veroorzaakte.

Volgens Duitse onderzoekers krijgt de wereld te maken met tientallen miljoenen ‘zeespiegelvluchtelingen’. De stijgende zeespiegel zal mensen van de kust verdrijven. Warmer wordend zeewater zal leiden tot krachtiger stormen. De drinkwatervoorraad zal sneller verzilten. Ongeveer een derde van alle kooldioxide wordt geabsorbeerd door de oceanen. Het water wordt daardoor zuurrijker, waardoor schaaldieren, die een belangrijke rol spelen in de voedselketen, worden getroffen.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – van klimatologen en andere wetenschappers die voor de VN klimaatverandering in kaart brengen – liep vooruit op zijn vierde rapport dat in februari uitkomt. Volgens het IPCC is het bewijs voor de menselijke invloed op klimaatverandering opnieuw sterker geworden. Ga er maar van uit, zei IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri tegen het persbureau AP, dat het rapport als een donderslag zal aankomen. Ook de Verenigde Staten zullen er niet meer omheen kunnen. „Democratische regeringen zullen rekening moeten houden met de opvattingen van de bevolking”, aldus Pachauri.

Walnootboom tegen klimaatverandering

17/11/2006 | weekoverzicht NatuurTotaal

Tegenover het station van Leeuwarden prijken binnenkort walnootbomen. Ze moeten passanten bewust maken van het veranderende klimaat door de grote CO2-uitstoot. De organisatie spreekt van "een ludiek billboard".

Leeuwarden is de eerste Nederlandse gemeente die de zogenaamde klimaatbosjes gaat planten, op 17 november. Het idee komt van Landschapsbeheer Nederland en De Landschappen. Hun doel: minimaal 600 klimaatbosjes planten.

Het klimaatbosjesproject is onderdeel van de campagne Hier.nu, waarin 38 goede doelen samenwerken. Hier.nu wil consumenten, bedrijven en overheden bewustmaken van het klimaatprobleem en hen stimuleren de CO2-uitstoot terug te dringen.

De walnootbosjes bieden daartoe een eerste aanzet. "Bomen binden CO2 in hun hout”, licht Paul Jacobs van Landschapsbeheer Nederland toe. "Pas bij verbranding van het hout komt die stof weer vrij.”
Omdat walnoothout uitermate duurzaam is, legt het CO2 extra lang vast, minstens honderd jaar. "Daarmee stellen we opname van CO2 in de lucht zo lang mogelijk uit.”

Elders op de wereld, bijvoorbeeld in de tropen, worden hele bossen geplant om de grote hoeveelheden koolstofdioxide te compenseren, maar in Nederland is daar geen ruimte voor. De klimaatbosjes hebben dan ook vooral een symbolische en waarschuwende functie. "Zie het als een ludiek billboard.”

De walnootbomen, steeds drie, zes of negen stuks, worden in een driehoekvorm geplaatst. "Op die manier vallen ze op. Nederlanders planten zelden in een driehoek”, zegt Jacobs. "Mensen moeten ze gaan herkennen. 'O ja, we moesten iets doen aan het klimaat', denkt een voorbijganger dan.”

Landschapsbeheer wil naast gemeenten ook bedrijven en kinderboerderijen benaderen voor de aanplant van klimaatbosjes.

"Biobrandstof is een ramp"

17/11/2006 | Bron(nen): weekoverzicht NatuurTotaal

Biobrandstof, de vermeende groene revolutie, is een ramp voor de planeet. Het zorgt voor toename van honger in de wereld, grootschalige ontbossing, een toename van hart- en vaatziekten en mogelijk een teruglopende economische groei in westerse landen. Dat schrijft gastauteur Henk Willem Smits op de website ChemNet.

Ook Unilever en Shell waarschuwen dat voedsel veel duurder zal worden. De door subsidie en wetgeving veroorzaakte snel toenemende vraag naar biobrandstof, doet Unilever ineens beseffen hoe haar basisingrediënten voor margarines en vetten rechtstreeks zijn gekoppeld aan de olieprijs.

De biodieselfabrieken, die ook Nederland en België uit de grond stampen, kunnen veel meer verwerken dan aan koolzaad of suikerbieten kan worden verbouwd in Nederland of België. Om een auto een jaar lang op biodiesel te laten rijden zijn twee voetbalvelden koolzaad nodig. Dus niet alle auto’s in Nederland kunnen rijden op de opbrengst van de Groningse koolzaadvelden.

Veel soja en palmolie komt uit Brazilië en Borneo (ook Unilever zou het daar vandaan halen). In deze streken wordt het tropisch regenwoud op dit moment al sneller gekapt dan ooit, dus je kan op je vingers natellen wat er gaat gebeuren als de biobrandstofhype door zet. En het regenwoud kappen is ook niet goed voor de luchtkwaliteit. Laat Shell, BP en Exxon Alaska maar ontginnen, want dat is waarschijnlijk een stuk minder schadelijk voor de planeet dan dit.

Natuurpunt ziet ledenaantal stijgen tot ruim 65.000

19/11/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Het aantal leden van Natuurpunt, de grootste Vlaamse natuurvereniging, is de laatste jaren fors gestegen. Natuurpunt had jarenlang ongeveer 50.000 leden, maar sinds 2002 is dat cijfer steevast gestegen. Onlangs is de kaap van 65.000 leden gerond. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

De stijging is opmerkelijk omdat andere sociale middenveldgroepen hun ledanaantal langzaam zien dalen. De laatste weken is er bij Natuurpunt zelfs een opvallend sterke stijging waargenomen. Mogelijk heeft dat te maken met de aandacht in de media voor de opwarming van de aarde en de boodschap van huisvrouw Margaretha Guidone.

KNMI: "Warmste herfst in drie eeuwen"

19/11/2006 | Bron(nen): Belga/ANP

De herfst van dit jaar was de warmste in de afgelopen drie eeuwen. Dat meldt het KNMI. Het oude record van vorig jaar werd met anderhalve graad overtroffen, aldus het weerbureau. Het KNMI verwacht dat de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden september, oktober en november uitkomt op 13,2 tot 13,5 graden Celsius. Het KNMI noemt drie oorzaken voor de uitzonderlijk warme herfst dit jaar.

De opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uit blies en het na-ijleffect van de uitzonderlijk warme zomer. Juli was wat gemiddelde temperatuur betreft de warmste in drie eeuwen.

Het KNMI heeft een weerstation in de gemeente De Bilt. Daar is het nog nooit zo laat in het jaar zo warm geweest als vorige donderdag. Het vorige record stond op 16,4 graden celsius, donderdag kwam het kwik in De Bilt tot 16,6 graden. In heel Nederland schommelde de temperatuur rond de 18 graden, het landelijk record bij onze noorderburen staat op 20 graden. Volgens het KNMI is er de rest van de maand nog een iets grotere kans op bovennormale temperaturen.

Boerenbond wil extra energiemaatregelen glastuinbouw

19/11/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Nadat Boerenbond ruim een jaar geleden al aan de alarmbel trok wegens de sterk gestegen energieprijzen in de glastuinbouw, werd vorige week een bijgestuurd actieplan voorgesteld aan Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V). Vooral de hoge vlucht die de aardgasprijzen nemen, maken de glastuinders ongerust. Voor Kerstmis is een nieuw onderhoud gepland om de vier voorstellen in het actieplan verder te bespreken.

De Vlaamse glastuinders geven jaarlijks gemiddeld achttien procent van hun totale kost uit aan energie. Voor sommigen is dat zelfs 45 procent. In september vorig jaar legde een delegatie van tuinbouwers voor het kabinet van Vlaams landbouwminister Leterme een "SOS-Begoniatapijt" van 100 vierkante meter. Een aantal maatregelen moesten er toen voor zorgen dat de tuinders zorgeloos de winter konden doorkomen. Later werd in de VLIF-reglementering extra steun voor energievriendelijke investeringen voorzien.

Nu vragen de tuinders dat de VREG onderzoekt op welke manier de zogenaamd geliberaliseerde aardgasmarkt beter kan functioneren. Boerenbond vraagt ook dat de overheid de energiecel van het Innovatiesteunpunt meer armslag geeft vanwege de enorme vraag bij glastuinbouwbedrijven naar zogeheten energiescans.

Warmtekrachtkoppeling (WKK) kan voor glastuinders een uitweg bieden bij de zoektocht naar goedkopere warmtevoorziening. In de praktijk zijn er echter heel wat regels en voorwaarden die de stap naar WKK extra moeilijk maken, aldus Boerenbond. De knelpunten werden opgelijst en overgemaakt aan Peeters. De vakorganisatie dringt ook aan op een vlottere administratie bij de toekenning van groenestroomcertificaten, om te vermijden dat uitgerekend pioniers in de kou blijven staan.

16 november 2006

"Energiestudie Commissie 2030 niet geloofwaardig" (BBL en Greenpeace)

16/11/2006 | Bron(nen): BELGA

Het ontwerpverslag over de studie van het Belgisch energiebeleid tegen het jaar 2030 is niet geloofwaardig. Dat stellen Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Greenpeace in een reactie op de publicatie van de resultaten van de Commissie 2030, die vandaag/donderdag gepubliceerd werden door de krant Le Soir.

Volgens de twee milieubewegingen wordt het energie-instituut van de KU Leuven, het onderzoeksinstituut van de voorzitter van de Commissie 2030 William D'Haeseleer, grotendeels gefinancierd door de belangrijkste spelers uit de Belgische kernindustrie, Electrabel, Tractebel Engineering en SPE.
BBL en Greenpeace stellen dat ook de meeste andere leden van de Commissie 2030 financiële banden hebben of hadden met de nucleaire sector.

"Vragen aan deze commissie of de wet op de kernuitstap behouden moet blijven, is hetzelfde als vragen wat een kalkoen van Kerstmis vindt", aldus BBL en Greenpeace. "De toekomst van het Belgische energiebeleid is te belangrijk om in handen te geven van één bepaalde industrietak", aldus de milieubewegingen.

Commissie 2030: "Schaamteloze manipulatie" (Groen!)

16/11/2006 | Bron(nen) : Belga

Groen! is niet te spreken over de voorlopige aanbevelingen van de Commissie Energie 2030 die donderdag uitlekten in Le Soir. De partij noemt zowel de samenstelling als het hele rapport "doorgestoken kaart". De commissie kan volgens Groen! onmogelijk tot een objectief rapport komen. "De regering bestelde geen rapport, maar besluiten", stelt Groen!-voorzitster Vera Dua donderdag in een persbericht.

De Commissie 2030, bijgenaamd de commissie-D'Haeseleer, had als opdracht besluiten te trekken uit een studie van het Federaal Planbureau over de toekomstige energievoorziening in België.
Maandag zou de commissie in haar voorlopige aanbevelingen aan premier Guy Verhofstadt gesteld hebben dat "België de optie voor kernenergie open moet houden en de sluiting van de centrales, voorzien vanaf 2015, moet herzien". Zo blijkt uit het voorlopige rapport van de commissie dat Le Soir kon inkijken.

Groen! hekelt zowel de samenstelling als het werk van de commissie. De samenstelling is volgens Dua "lachertje". "Ze is samengesteld uit verstokte voorstanders van kernenergie. Sterker nog, veel commissieleden zijn gelieerd aan de nucleaire industrie. Zo wordt de leerstoel van de voorzitter van de commissie, William D'Haeseleer, gesponsord door Electrabel, Elia, Esso Belgium, SPE, Total en Tractebel. (...) Ondervoorzitter Pierre Klees is dan weer nucleair ingenieur en zijn ervaring met energie beperkt zich tot de nucleaire sector", luidt de kritiek.

De samenstelling van de commissie is volgens Dua kortweg "subjectief, politiek afhankelijk en gelieerd aan de nucleaire industrie". En dat is volgens haar ook te merken aan de conclusies van de commissie. "Zo wil de comissie de nucleaire optie openhouden en dus de wet op de kernuitstap schrappen, die zegt dat alle Belgische centrales moeten sluiten op 40 jaar. De commissie wil de Belgische kerncentrales nog langer openhouden, terwijl wereldwijd de gemiddelde levensduur van kerncentrales op 21 jaar ligt", klinkt het.

Groen! meent dat de commissie zo een loopje neemt met de veiligheid van de bevolking. "Als de voorgebakken conlusies van de commissie-D'Haeseleer gevolgd worden, neemt men niet alleen enorme risico's voor onze veiligheid, maar dreigt men vooral de boot te missen van de energierevolutie die wereldwijd gaande is", aldus Dua nog.

Rapport breekt lans voor kernenergie (Le Soir)

16/11/2006 | Bron(nen): BELGA

De Commissie "Energie 2030" heeft maandag in haar "voorlopige" aanbevelingen aan premier Guy Verhofstadt gesteld dat "België de optie voor kernenergie open moet houden en de sluiting van de centrales, voorzien vanaf 2015, moet herzien". Le Soir kon het voorlopige rapport van de commissie inkijken.

Het rapport stelt voorts dat de "toepassing van het post-Kyoto-beleid" erg duur zal zijn als België de kernenergie vaarwel zegt. De studie over hoe de energievoorziening in België eruit zal zien in 2030 werd besteld door minister van Energie Marc Verwilghen (VLD). Twee jaar geleden zei Verwilghen in Le Soir dat, indien de commissie "Energie 2030" kernenergie zou steunen, men het dossier opnieuw op tafel moest durven leggen.

Het voorlopige rapport wordt vrijdag voorgelegd aan experts van de Centrale raad voor het Bedrijfsleven (CRB), de Nationale Bank en de federale raad voor duurzame ontwikkeling (FRDO).

Groen! wil met 10.000 zuinige seniorenwoningen Kyoto halen

15/11/2006 | Bron(nen): Belga

Groen! wil tussen 2007 en 2012 10.000 bijkomende energiezuinige seniorenwoningen bouwen. Het plan komt tegemoet aan de nood aan meer huisvesting voor senioren, het terugschroeven van CO2-uitstoot volgens Kyoto en creëert 10.000 woningen voor jonge gezinnen, aldus Groen! woensdagmiddag.

De CO2-uitstoot van gebouwen steeg sinds 1990 met 20 procent. Door het stijgend aantal 65-plussers en de gezinsverdunning is er nood aan een beter woonbeleid en extra woongelegenheid, vinden de groenen.

Groen! koppelt de twee en besluit dat de creatie van 10.000 seniorenwoningen met een minimale CO2-uitstoot een antwoord is op de wens van senioren om beschut te leven en om de globale CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast komen de 10.000 voormalige woningen van de senioren vrij voor jongeren. Die zouden met premies van de overheid de woning energiezuinig kunnen renoveren. Zo ontstaan 20.000 energiezuinige woningen die helpen de Kyoto-normen te halen, redeneert de partij.

VN-klimaattop: Belgische huisvrouw spreekt VN-top toe

15/11/2006 | Bron(nen): Belga

De Belgische huisvrouw Margaretha Guidone heeft op de klimaatconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi namens alle ouders ter wereld opgeroepen om samen de strijd aan te gaan tegen de kwalijke impact van de klimaatverandering. Guidone sprak de beleidsmakers tijdens de klimaatconferentie toe namens de Belgische regering.

"De hele wereld kijkt naar deze VN-klimaatconferentie en verwacht van ons een sterk signaal", zei Guidone. "Ik weet dat de onderhandelingen van vandaag afhangen van de dunne lijn tussen de morele plicht om de klimaatsverandering aan te pakken voor de volgende generaties en de politieke wil en mogelijkheden om er vandaag al iets aan te doen. Voor al die mensen wil ik de uitdrukkelijke vraag stellen dat we tijdens deze top onze persoonlijk belangen aan de kant schuiven voor een winst voor allen", zei Guidone.

"Industrie vervuilt debat over Belgische energiebevoorrading"

15/11/2006 | Bron(nen): BELGA

De Belgische industrie vervuilt het debat over de energiebevoorrading door te suggereren zelf een kerncentrale te bouwen. Dat stellen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Inter-Environnement Wallonië in een reactie op Agoria-voorzitter Thomas Leysen. Die zei woensdag in de krant De Tijd dat grootverbruikers van energie nadenken over een participatie in een nieuwe Belgische kerncentrale.

"Het is onmogelijk een nieuwe kerncentrale te bouwen zonder staatssteun", stellen de milieubewegingen in een gemeenschappelijke mededeling. "Het lijkt erop dat Leysen dat weet, want hij heeft het enkel over een participatie en niet over het bouwen van een volledige centrale."

"De industrie verwijst naar de nieuwe centrale die in aanbouw is in Finland. Dat is een bijzonder ongelukkig gekozen voorbeeld", zegt Karen Janssens van Greenpeace. "Rond de financiering van die centrale, waarin grootverbruikers gedeeltelijk participeren, hangt een kwalijke geur", aldus Janssens. In Finland is met de steun van grootverbruikers een kerncentrale van 3,2 miljard euro in aanbouw.

Ook is er volgens de milieubewegingen geen plaats in België voor een bijkomende kerncentrale, omdat er onvoldoende koelcapaciteit aanwezig is in de Belgische rivieren. Volgens de organisaties is een ander probleem dat ons land zo dicht bebouwd is, dat er geen plek te vinden is die ver genoeg van woonkernen ligt.

Het kabinet van minister van Energie Marc Verwilghen wilde woensdag niet reageren op het bericht van Leysen in De Tijd.

15 november 2006

VN-klimaattop: Belgisch contract voor aankoop CO2-emissierechten

14/11/2006 | Bron(nen): Belga

Federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback (sp.a) heeft dinsdag het eerste Clean Development Mechanisms-contract (CDM) ondertekend. Dat laat België toe om in het buitenland emissiereducties aan te kopen en op die manier de Kyotodoelstellingen helpen te behalen. De ondertekening vond plaats in de marge van de VN-klimaattop in Nairobi.

België heeft zich geëngageerd om zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2010 met 7,5 pct te verlagen. De aankoop van emissierechten in het buitenland kadert in de doelstelling van België om de Kyotonormen inzake de reductie van broeikasgassen te behalen.

Dit eerste CDM-contract regelt de aankoop van emissierechten die voortvloeien uit de nieuwe geothermische elektriciteitscentrale van het bedrijf LaGeo in El Salvador.

Naast het nemen van een reeks interne maatregelen, heeft België zich geëngageerd om in het buitenland 12,3 miljoen emissierechten, waarbij elk recht een ton CO2 of CO2-equivalenten vertegenwoordigt, aan te kopen uit projecten die lokaal de uitstoot van broeikasgassen reduceren. Deze projecten kunnen opgestart worden in geïndustrialiseerde landen of in landen die niet onderworpen zijn aan een verplichte emissiedoelstelling onder het Kyotoprotocol.

In een eerste fase heeft de ministerraad 9,3 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop van emissierechten.

Het contract met het Salvadoraans bedrijf LaGero, dat gespecialiseerd is in geothermische elektriciteitsproductie, regelt de aankoop van minimum 183.000 en maximum 262.000 emissiekredieten, gespreid over de periode 2007-2012.

In El Salvador wordt momenteel ongeveer 15 pct van de elektriciteit in geothermische centrales opgewekt, daarnaast wordt 39 pct van de elektriciteit uit waterkrachtcentrales gehaald en 46 pct uit steenkoolcentrales.

Dit project is het tweede goedgekeurde CDM-project in El Salvador.
Deze projecten hebben niet enkel tot doel om emissierechten te genereren, maar moeten ook hoog scoren op het vlak van duurzaamheid.

Klimaatverandering treft Afrikaanse boeren

14/11/2006 | Bron(nen): Agrarisch Dagblad, Vilt-nieuwsoverzicht

Plattelandsbewoners in Afrika hebben nu al dagelijks te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Dat melden zij op de VN-klimaatconferentie in Nairobi. Het veranderende weerpatroon zorgt nu voor periodes van extreme droogte. Landbouwers worden daardoor steeds vaker gedwongen hun bestaan op te geven en werk te zoeken in de steden. Veel boeren zijn afhankelijk van voedselhulp om te overleven.

Volgens Hussein Abdullahi uit Kenia is het weer in zijn regio onvoorspelbaar geworden. "Dat maakt de traditionele kennis over klimaat en het weer onbruikbaar", zegt hij. "Vroeger vertrouwden boeren op hun kennis van de natuur om het weer te voorspellen. Ik heb nooit een meteoroloog nodig gehad om me te vertellen wanneer het ging regenen. Wij leiden dat af uit het gedrag van kikkers en vogels. Nu moeten we afgaan op de informatie van meteorologen en astrologen. En dat klopt meestal niet".

In Kenia ging vijftig procent van het vee de afgelopen jaren dood als gevolg van de droogte in de regio. Omdat er weinig voorzieningen zijn in het noorden van Kenia, moeten mensen er vaak dagen lopen naar plaatsen waar water is. Arme landen die de capaciteit niet hebben om in te spelen op de gevolgen van de klimaatverandering, zullen de komende jaren het zwaarst getroffen worden door de veranderende weersomstandigheden. Behalve langdurige droogteperiodes kunnen die leiden tot overstromingen en hogere temperaturen.

Uit een VN-rapport blijkt dat 136 miljoen Afrikanen tussen 1993 en 2002 te lijden hadden onder klimaatgerelateerde rampen. De bijeenkomst in Nairobi is de twaalfde conferentie van de 189 landen die in 1992 de Raamwerkconventie inzake Klimaatverandering van de VN ondertekenden. Slechts 165 landen ratificeerden het Kyoto Protocol, dat industrielanden oproept om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

13 november 2006

Biofuel gaat biodiesel produceren in het Waalse Engis

11/11/2006 | Bron: Belga

De onderneming Biofuel heeft een vergunning gekregen om biodiesel te produceren in het industriepark van Hermalle-sous-Huy, een deelgemeente van Engis in de provincie Luik. Biofuel voorziet daarvoor een investering van ongeveer 27 miljoen euro, maar die investering blijft gebonden aan het verkrijgen van een productiequotum van de federale overheid.

Elk jaar moet er ongeveer 380.000 m3 biodiesel geproduceerd worden om gemengd te worden met de gewone diesel die in België wordt afgenomen. Enkel op die manier kan er in 2010 beantwoord worden aan de Europese richtlijn die het minimale percentage biobrandstof dat in fossiele brandstoffen aanwezig moet zijn, vastlegt. Maximaal vier ondernemingen zullen de markt delen. In afwachting van specifieke installaties zijn het de bestaande ondernemingen die op het gebied van de biochemie inspanningen leveren en die de productie van biodiesel verdelen tot in oktober 2007.

25 mensen zullen in het kader van deze nieuwe activiteit voltijds worden aangeworven. Indirect zullen er 900 arbeidsplaatsen bijkomen in de landbouwsector. Honderdduizend ton biodiesel produceren vereist immers 125.000 ton olie, voor een groot deel koolzaadolie. "De procedure om vergunningen aan te vragen, werd gelanceerd om tijd te winnen. We nemen aanzienlijke financiële risico's, maar wij geloven in de stevigheid van het dossier dat wij aan de federale overheid bezorgd hebben", zegt Guy De Mol, landbouwkundig ingenieur en oprichter van de onderneming Biofuel.

Exploitanten windturbineparken op zee gaan samenwerken

13/11/2006

De drie projectontwikkelaars voor windturbineparken in het Belgische deel van de Noordzee gaan samenwerken. Daarvoor hebben ze samen met de federale ministers van energie en Noordzee het Belgian North Sea Wind Energy Platform (BNSWEP) opgericht. De diverse partners engageren zich om te overleggen over ondermeer de aansluiting van de stroom op het hoogspanningsnet, de uitwisseling van wetenschappelijke gegevens en de bepaling van veiligheids- en milieunormen. Het overleg werd maandag in Zeebrugge aangekondigd.

Op 11 juli ondertekenden de federale ministers Marc Verwilgen (VLD) en Renaat Landuyt (sp.a) een memorandum van overeenstemming met C-Power nv, Eldepasco nv en Belwind nv. Deze drie Belgische vennootschappen hebben elk afzonderlijk plannen voor de bouw van windturbines in het Noordelijk deel van de Belgische Noordzee. In totaal gaat het om 162 molens met een gezamenlijk vermogen 846 megaWatt. Ze zullen in staat zijn om 860.000 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien. De drie projecten betekenen samen een investering van 2 miljard euro en de creatie van enkele duizenden jobs.

"Vandaag kondigen we ook aan dat er zeker windturbines komen op zee", zegt minister voor de Noordzee Renaat Landuyt. "Tot nu was de vraag of ze er komen. Nu is de vraag wanneer ze er zullen staan."

Landuyt legt daarnaast de klemtoon op de jobcreatie die met de projecten gepaard gaat. Het gaat niet alleen om rechtstreekse tewerkstelling bij ontwikkeling, de bouw en later het onderhoud maar ook jobs in het toerisme.

"Door samen te werken moet de kostprijs voor de windenergie worden beperkt", zegt minister voor Energie Marc Verwilghen. "Zo zal er overleg zijn over het aan land brengen van de stroom. Het is immers van groot belang dat de transportkost wordt beperkt want die zal mee de prijs van de elektriciteit bepalen." De drie windturbineprojecten zullen straks goed zijn voor 3,6 procent van de elektriciteitsproductie in België. Volgens Verwilghen wordt België daardoor ook opnieuw wat onafhankelijker van het buitenland als het op energiebevoorrading aankomt.

Filip Maertens van C-Power, het turbinepark op de Thorntonbank dat als eerste over alle nodige vergunningen beschikt, verwacht veel positieve steun uit de samenwerking. "Wij staan het verst in de realisatie van ons project", vertelt hij. "We hebben vaak alleen moeten vechten. Nu hebben we een structuur om gezamenlijk vooruit te gaan."

Anderzijds beseft C-Power dat zij het meest know-how zal inbrengen. C-Power wil vanaf het voorjaar 2008 met de bouw van zes turbines op zee starten. "De molens zullen in Oostende worden geassembleerd en met een drijvende kraan ter plaatse worden gebracht." Het turbinepark van C-Power zal op termijn 60 molens tellen met een gezamenlijk vermogen van 300 megaWatt. De stroomkabel van C-Power zal in Oostende aan land komen.

Klimaatconferentie: Tobback krijgt eisen milieuverenigingen mee

4/11/2006

Federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback heeft maandagochtend bij zijn vertrek naar de klimaatconferentie van de VN in Nairobi de eisen overhandigd gekregen van zes milieuverenigingen. Tobback kreeg op Brussels Airport ook zo'n achthonderd berichten mee van gewone burgers, waarin die hun bezorgdheid uiten over het milieu en de toekomst van de aarde.

De zes milieuverenigingen die maandag actie voerden op de luchthaven zijn Bond Beter Leefmilieu, WWF, Inter-Environnement Wallonie, Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie, Climate Action Network en Greenpeace. Ze overhandigden hun eisen en de bekommernissen van zo'n 800 gewone burgers.

De milieuverenigingen verzamelden die 800 kaartjes van gewone voorbijgangers tijdens de manifestatie die ze op zaterdag 4 november in Brussel organiseerden naar aanleiding van de 12de internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Die loopt van 6 tot 17 november in de Keniaanse hoofdstad Naïrobi.

Om precies vijf voor twaalf luidden zo'n hondertal actievoerders van de verenigingen één grote en verschillende kleine alarmklokken, omdat het "vijf voor twaalf is voor het klimaat en deze conferentie zal beslissend zijn voor de toekomst van het internationaal klimaatbeleid".

De zes milieuverenigingen herinnerden op het Brusselse Muntplein alle ministers van leefmilieu in ons land tegelijk aan het belang van de conferentie en wilden hen graag ook persoonlijk hun eisen meegeven. Bruno Tobback stuurde toen echter zijn kat.

De belangrijkste eis van de milieuvereniging is dat er de komende dagen in Nairobi een duidelijke agenda moet worden vastgelegd voor de verdere onderhandelingen over een nieuwe protocol, nadat dat van Kyoto in 2012 afloopt.

De milieuverenigingen stellen vast dat tussen de ondertekening van een akkoord en de uitvoering ervan vaak jaren verloren gaan. Ze willen dat vermijden door nu al een duidelijke tijdslijn af te spreken. In 2008 moeten de onderhandelingen afgelopen zijn, zodat tot actie kan overgegaan worden.

Volgens Karen Janssens van Greenpeace staat Tobback niet negatief tegenover hun eisen. "Bij de overhandiging van de kaartjes zei hij ons te steunen. Hij is het er ook met ons over eens dat we het accent moeten leggen op hernieuwbare energie en efficiëntie, in plaats van in koolstofopslag. We hebben hem proberen duidelijk te maken dat ons klimaat nog gered kan worden, maar dat het dan wel tijd is om nu in actie te schieten", aldus nog Janssens.