2006-11-30 | Bron: iNSnet
Shell en glasproducent Saint-Gobain vormen een Duitse joint venture onder de naam Avancis, met het doel om een nieuwe generatie zonnepanelen te ontwikkelen. Zij gaan de productie van die zonnepanelen baseren op een geavanceerde koper-indium-diselenide (CIS)-technologie, een niet op silicium gebaseerde technologie.
Pikant detail is dat Shell zich enkele jaren geleden terugtrok uit de productie van zonnecellen. Enkele oud-werknemers startten toen onder leiding van Gosse Boxhoorn het inmiddels zeer succesvolle Solland Solar. Deze fabriek is gevestigd op een industrieterrein met de naam Avantis in Zuid Limburg, precies op de Duits-Nederlandse grens.
Saint-Gobain
De joint venture, die recentelijk is goedgekeurd door de Europese Commissie, wordt om precies te zijn gevormd door Shell Erneuerbare Energien en Saint-Gobain Glass Deutschland. Saint-Gobain Groep is gespecialiseerd in het ontwerp, de productie en de distributie van glasproducten voor de bouwmarkt en de industriële en consumentenmarkten. Het bedrijf was onder andere betrokken bij de realisatie van de piramide voor het Louvre en voor het Europees Parlement in Brussel.
Avancis start nu met de bouw van de productiefaciliteiten; die worden waarschijnlijk in 2008 in gebruik genomen. De aanvankelijke jaarlijke capaciteit van de fabriek wordt 20 MW maar er is de mogelijkheid van een snelle uitbreiding. De zonnepanelen die de fabriek gaat produceren kunnen, wanneer geïnstalleerd, zo'n 6.000 Europese huishoudens per jaar voorzien van duurzame energie, stellen de bedrijven. Wanneer dezelfde hoeveelheid elektriciteit met een kolencentrale wordt opgewekt, levert dat zo'n 14.000 ton CO2 per jaar op.
Concurrerend
Shell en Saint-Gobain geloven dat zonnetechnologieën zoals CIS, die niet zijn gebaseerd op silicium, veel potentie hebben om concurrerend te worden met conventionele bronnen van energie. Door samen te werken kunnen de bedrijven Shell's ervaring met CIS-technologie en het vermarkten ervan, combineren met de kennis van Siant-Gobain met betrekking tot glasbewerking en productie van bouwmaterialen.
"Afgaande op onze R&D-ervaring in München, waar de laboratoriumlijn een recordefficiëntie van 13,5% opleverde, geloven we dat deze faciliteit een topprestatie in de zonnne-energie industrie kan leveren, samen met thin-filmtechnologieën", zegt Graeme Sweeney, uitvoerend vice-president van Shell Renewables, Hydrogen en CO2.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten