18/12/2006 | Bron(nen): Belga
In de marge van de Milieuraad van de Europese Unie bepleitte EU-Commissaris Stavros Dimas een daling van de CO2-uitstoot met 30 procent in 2020. De Commissaris verduidelijkte wel dat hij in persoonlijke naam sprak. Op 10 januari komt de Europese Commissie met een concreet voorstel naar buiten en in de loop van februari zullen de milieuministers van de Unie zich over deze doelstelling uitspreken. Dit doel kadert in het Kyoto-programma voor de periode na 2012.
Dimas herinnerde er aan dat de Unie een stijging van de temperatuur met 2° onaanvaardbaar vindt en dat de Europese Raad van regeringsleiders zich ooit voor een daling van de CO2-uitstoot met 60 tot 80 procent in 2050 had uitgesproken. Verder wees Dimas er op dat de Commissie zich nog altijd bezint of ze landen die het Kyoto-protocol niet naleven, met een heffing zal sanctioneren. Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson, zo bleek maandag, wil er niet van weten. Het zou strijdig met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn.
Dat de discussie over de klimaatsverandering in een stroomversnelling zit, zal woensdag blijken. De EU-Commissie komt dan met een voorstel naar buiten om de luchtvaartsector in het Kyoto-proces op te nemen. Op de vraag hoelang het zou duren vooraleer de sector geïntegreerd zal zijn, was het Finse voorzitterschap eerder optimistisch. "Sinds het Stern-rapport zijn de tijden veranderd, aldus de Finse minister van Milieu Jan-Erik Enestam, en ik geloof niet dat we 2 tot 3 jaar op een akkoord zullen moeten wachten."
Op de milieuraad van maandag bereikten de ministers een politiek akkoord over een kaderrichtlijn inzake de bescherming van het maritieme ecologie. "Vermits hier geen Europese wetgeving over bestaat, aldus Enestam, is het een grote stap in de goede richting." Davros was het daar mee eens, maar betreurde wel dat de ministers minder ambitieus waren dan de Commissie.
De EU-Commissie slaagde er tenslotte niet in om het Oostenrijkse verbod om 2 genetisch gemodifieerde maïssoorten op zijn grondgebied te gebruiken of te verkopen, op te heffen. De Commissie stond erop dat het Oostenrijks verbod niet langer verlengd werd. Het kwam tot een stemming en de Commissie slaagde er niet voldoende lidstaten voor haar standpunt te mobiliseren. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Tsjechië steunden de Commissie. Finland onthield zich. Volgens Commissaris Dimas moet de Commissie zich nu grondig over de situatie te bezinnen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten