29/11/2007 | Bron(nen): Electabel Grootzakelijk Mailing
"Een droomlocatie", zo beschrijft Eon-woordvoerder Evert van Wijk het stukje grond in de Antwerpse haven waar het Duitse energiebedrijf een kolencentrale wil gaan bouwen. De 1.100 MW aan steenkool ontrokken vermogen zal worden gerealiseerd tegen een verwachte investering van EUR 1,5 mrd. In 2009 hoopt Eon Kraftwerke, de Eon-dochter die de centrale gaat bouwen, het vergunningentraject dat donderdag werd gestart succesvol te hebben doorlopen. In 2014 kan de centrale dan commercieel worden opgestart.
Eon voorziet naar eigen zeggen met de centrale in 8% van de Belgische vraag. Dat is volgens Eon "in overeenstemming met het voornemen" om de "positie op de Belgische energiemarkt aanzienlijk te versterken". Tot nu toe waren Eons schreden in België van bescheiden formaat, het marktaandeel van Eon lag volgens de Belgische toezichthouders in 2006 onder de 2%. Eons topman Wulf Bernotat deed niet zijn best dat beeld van bescheiden speler te wijzigen. Maar de bouw van 's lands grootste kolencentrale is niet meer bescheiden te noemen. De Duitsers worden in één klap derde producent van België, na Electrabel en SPE Luminus.
Ruim een jaar geleden werd door Eon in Beringen in Belgisch-limburg een stuk land van 20 hectare gekocht van Electrabel. Daarop zou een centrale van 1.100 MW moeten verrijzen, zo was het plan. Maar toen kwam de locatie in Antwerpen in beeld. De lofzang die Van Wijk houdt over de locatie op het grondgebied van Bayer, een Duits conglomeraat actief in de medische, agrarische en technische sector, legt meteen de zwakke plekken bloot van de locatie Beringen. Antwerpen heeft diep water, waar de steenkoolschepen zo kunnen lossen. Met dat water kan de centrale ook gekoeld worden. Koeling uit rivier of kanaal wordt met de aanstaande klimaatverandering steeds minder vanzelfsprekend, Maas en Rijn zouden wel eens regenrivieren kunnen worden.
En in Antwerpen, waar Eon eerder samen met Electrabel twee WKK's is gaan bouwen, zitten klanten. Grote klanten, zoals Bayer zelf. Volgens Van Wijk is op die manier zelfs het balletje gaan rollen: het verkoopteam van Eon België legde contact met Bayer om het bedrijf als klant te werven. Tijdens die gesprekken kwam dat braakliggende stukje grond ter sprake. Met die "droomlocatie" wist Eon wel raad.
De vergunningenprocedure startte donderdag met de kennisgeving van de milieu-effectrapportage (Mer). In de Vlaamse krant De Tijd zegt Eon Kraftwerke-directeur Ingo Luge dat traject met vertrouwen tegemoet te zien. Er zou al overleg zijn geweest met de Belgische overheden, die positief zouden zijn. Dat is niet ondenkbaar: deze zomer uitte de federale toezichthouder Creg haar zorgen over de nakende stroomtekorten in België.
Maar België kampt ook met een tekort aan emissierechten. Het land probeerde vergeefs om meer emissierechten toegekend te krijgen van de Europese Commissie. De industrie komt nu in elk geval tot 2012 in de knel. Hoewel de kolencentrale van Eon pas na die tijd operationeel zal worden, is de CO2-uitstoot niet welkom.
Maar daar hebben kolencentralebouwers altijd een mooi antwoord op. Een nieuwe, moderne steenkolencentrale is namelijk heel erg goed voor het milieu, vertelt ook Evert van Wijk aan Energeia. Met een rendement van 46% stoot de centrale tot 25% minder CO2 uit ten opzichte van het huidige Belgische kolenpark, en dat is allemaal nog los van CO2-opslag en nuttig restwarmtegebruik. Als de nieuwe centrale die oude ook nog eens verdringt, vaart het milieu er toch wel bij? Dat die oude centrales niet van Eon zijn, en Eon dus ook niet kan uitmaken of die centrales sluiten of niet, daar wordt even overheen gestapt.
Het nieuws werd donderdag slecht ontvangen door milieu-organisaties en groene (politieke) partijen. Groen!, tegen perbureau Belga: "Dit is een bijzonder slecht plan. Kolencentrales zijn een technologie van het verleden. Propere kolencentrales bestaan niet." Greenpeace noemde tegen datzelfde persbureau de komst van de centrale "een klap in het gezicht van het milieu".
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Het triestige is dat het milieu alweer verliest. Het milieu waar wij in moeten leven, ademen, vrijen, eten, werken,wordt weer een beetje viezer. Kolen moet VERBODEN worden.
Een reactie posten