04/12/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsovericht Belga
De Europese Commissie wil dat het aandeel aan hernieuwbare energie in België vanaf nu tot in 2020 stijgt van 2 tot 13 procent. Dat zou ons land een flinke bom geld kunnen kosten, zegt een Belgische bron. In maart beslisten de 27 Europese regeringsleiders om de toename van het aandeel van de hernieuwbare energiebronnen in de totale Europese energieconsumptie van de huidige 8 procent op te trekken tot 20 procent in 2020.
In dat kader werd een Belgische delegatie vorige week ontvangen, waarbij een methode uit de doeken werd gedaan hoe de inspanningen tussen de lidstaten kunnen verdeeld worden. Volgens het meest aangehaalde scenario zou de Europese Commissie de lidstaten een minimale stijging opleggen van 5,75 pct. Daarbij zou jaarlijks een bijkomende stijging opgelegd worden, berekend in functie van het BBP per inwoner van elke lidstaat.
Die berekingsmethode voorziet dat de rijkste Europese landen meer ambitieuze doelstellingen opgelegd krijgen dan de recent toegetreden lidstaten, die over minder financiële middelen beschikken. "Die berekeningsmethode is niet gunstig voor België. Dat kan ons een bom geld kosten", zegt een bron. Volgens de huidige plannen van de Commissie moet het aandeel van België tegen 2020 stijgen tot 13 procent, tegenover 2 pct in 2005. "Het risico bestaat dat wij moeten meebetalen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie van bijvoorbeeld Polen en Portugal", aldus de bron.
Naar aanleiding van de volgende Europese top op 14 december zou de Belgische premier Guy Verhofstadt een onderhoud moeten hebben over de kwestie met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten