21/11/2007 | Bron(nen): Belga, Vilt-nieuwsoverzicht
Vermoedelijk gaan de doelstellingen die opgesomd staan in het Kyotoprotocol bereikt worden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die zijn vrijgegeven door de UNFCC, de United Nations Framework Convention on Climate Change. De organisatie publiceert haar gegevens over de uitstoot van broeikasgassen twee weken voor op het Indonesische Bali een internationale klimaatconferentie plaatsvindt. Deze conferentie moet een vervolg breien aan het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt.
De uitstoot van broeikasgassen door de industrielanden die het protocol van Kyoto hebben getekend en geratificeerd zal in 2012 mogelijk met 11 procent zijn gedaald in vergelijking met 1990, zo schetste UNFCC-secretaris Yvo de Boer een optimistisch milieubeeld. Goede leerlingen van de klas zijn een rist lidstaten van de Europese Unie, minder goede zijn "andere" industrielanden, aldus UNFCC.
Toch blijkt uit het rapport dat de uitstoot van broeikasgassen in de veertig industrielanden in 2005 een nieuwe recordhoogte had bereikt. "Nogmaals is het de uitstoot van de transportsector die het snelst stijgt", legt de VN uit. "De huidige tendens is zorgwekkend, maar de landen beginnen een beleid te voeren dat toelaat om de Kyotodoelstellingen te behalen", zei de Boer tijdens een persconferentie. "Kyoto heeft aangetoond dat het een efficiënt instrument is in de strijd tegen de opwarming van de aarde".
De voormalige Oostbloklanden krijgen een pluim van de VN-organisatie. In sommige landen zoals Estland en Letland is de uitstoot van broeikasgassen met respectievelijk 50 en 58 procent gedaald door de sluiting van talrijke fabrieken of elektriciteitscentrales uit het Sovjet-tijdperk. De Bond Beter Leefmilieu steekt een waarschuwende vinger op. "De daling van de uitstoot heeft eerder te maken met de economische situatie in de voormalige Oostbloklanden dan met het Kyoto-protocol", zegt Bram Claeys. Sinds die landen een economische heropleving kennen, zou hun gemiddelde emissie weer stijgen.
Claeys wijst er verder op dat de industrielanden geen spectaculaire daling van de uitstoot van broeikasgassen laten optekenen, en dat de daling werd veroorzaakt door de aankoop van emissierechten in het buitenland. Dat is volgens Claeys niet in lijn met het Kyoto-protocol. "Eerst moet de eigen uitstoot verminderen. De emissierechten zijn aanvullend", legt de beleidsmedewerker uit. Uit de nieuwe cijfers blijkt volgens Claeys dat België de volledige 100 procent van de doelstellingen van het Kyoto-protocol zal moeten halen uit die aankoop van emissierechten.
Verwacht wordt dat de uitstoot van broeikasgassen van België tegen 2012, wanneer het Kyoto-protocol afloopt, op ongeveer dezelfde hoogte zal eindigen als in 1990. Dat wil zeggen dat de emissies die volgens Kyoto op dat ogenblik nog met 7,5 pct moeten dalen, uit de aankoop van emissierechten moeten komen, aldus Claeys.
Het Kyoto-protocol slaagt er bovendien niet in om in het Zuiden een voldoende duurzame ontwikkeling te realiseren via het systeem van de emissierechten, luidt het verwijt van Claeys. Bond Beter Leefmilieu deelt de mening van de Boer wel als het over de mentaliteitswijziging gaat die het Kyoto-protocol heeft teweeggebracht. "Het heeft ertoe bijgedragen dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU minder snel is gestegen dan bijvoorbeeld in de VS", weet Claeys.
23 november 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten