22/11/2007 | Bron(nen): Electrabel Grootzakelijk Mailing
Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito) in Mol is donderdag een seismisch onderzoek gestart in de gemeente Kinrooi om na te gaan of de ondergrond in de Limburgse Kempen geschikt is voor toekomstige ondergrondse aardgasopslag. De ondergrondse structuur van de bodem wordt met behulp van een zogenaamde trilwagen van 25 ton in kaart gebracht. De wagen brengt om de veertig meter trillingen voort.
Vito onderzoekt in opdracht van aardgasnetbeheerder Fluxys de mogelijkheden voor ondergrondse gasopslag in de Limburgse Kempen. Eerder onderzoek wees al uit dat de kans om nieuwe opslagmogelijkheden in de ondergrond te ontdekken het grootst is in het noordoosten van de provincie Limburg. Het gebied heeft een oppervlakte van 15.000 hectare en strekt zich uit over de gemeenten Bree, Dilsen-Stokkem, Kinrooi en Maaseik.
Indien de metingen uitwijzen dat de ondergrond geschikt blijkt voor gasopslag, betaalt de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM 30% van de onderzoekskosten, in ruil voor 30% van de latere opbrengst. In Loenhout in de Antwerpse Kempen slaat Fluxys al 20 jaar aardgas in de ondergrond op. Eerder dit jaar werd ook al onderzocht of Poederlee, eveneens in de Antwerpse Kempen, een geschikte ondergrond had voor aardgasopslag.
Volgens Fluxys is bijkomende opslagcapaciteit nodig om aardgasgebruikers ook in piekperioden van aardgas te kunnen voorzien. Uit eerdere, zij het beperkte, gegevens blijkt dat in de Limburgse Kempen een aantal poreuze zandsteenpakketten voorkomen, die volgens de verwachtingen over de juiste eigenschappen voor ondergrondse aardgasopslag beschikken.
Maar omdat het nog niet duidelijk is of de ondergrond de juiste structuur heeft om het gas ingesloten te houden en ook de omvang van de opslagcapaciteit nog onbekend is, wordt nu dit seismisch onderzoek uitgevoerd. Vito heeft voor dit onderzoek een exploratievergunning van de federale overheid verkregen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten