16 november 2007

Schroders: speculeren op klimaatverandering goudmijn

15/11/2007 | Bron(nen): Klimaatnieuws.nl, ANP via Vroege Vogels

Investeerders moeten om lucratief te beleggen de komende jaren inspelen op de wereldwijde klimaatverandering. Ook doen ze er goed aan rekening te houden met de internationale demografische verschuivingen en de groei van opkomende economieën als China en India. Dat stelt de Britse vermogensbeheerder Schroders in Londen. Schroders beheert een vermogen van ruim 200 miljard euro en heeft eerder dit jaar een klimaatfonds gelanceerd. De vermogensbeheerder ziet de klimaatverandering als de aanjager voor een industriële transformatie wereldwijd. Op basis daarvan denkt de vermogensbeheerder dat dit een van de belangrijkste beleggingsthema's tot 2050 wordt.

Virginie Maisonneuve, hoofd internationale aandelen bij Schroders: "Het ontwikkelen en toepassen van technologie op problemen die veroorzaakt worden door de klimaatverandering is winstgevend en biedt concurrentievoordelen. Geen enkele economie wordt door klimaatverandering, zoals de opwarming van de aarde, gespaard. Het gaat om problemen die nu al een enorme impact hebben op de bedrijvigheid en de levens van mensen en die problemen nemen alleen maar toe." Maisonneuve stelt nadrukkelijk dat geld verdienen aan de klimaatverandering niet neerkomt op 'groen', ethisch of duurzaam beleggen. "Het is meer dan beleggen in windmolenparken."

Volgens Maisonneuve moet worden gekeken naar hoeveel bedrijven kunnen verdienen met het bieden van oplossingen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken of daarvan kunnen profiteren. Daarom belegt het klimaatfonds van Schroders in onder meer bedrijven die zich bezighouden met alternatieve brandstoffen en energiebesparende technologieën. "Dat kan het Duitse industriële conglomeraat Siemens dat windturbines maakt zijn, maar het geldt ook voor bedrijven die kerncentrales exploiteren." Ook Philips is een goed voorbeeld volgens Maisonneuve, omdat het elektronicaconcern inzet op de productie en de verkoop van spaarlampen en daaraan veel geld verdient.

Vooral de opkomende economieën China en India zijn verantwoordelijk voor de oplopende vraag naar fossiele brandstoffen als olie en kolen en de toenemende uitstoot van broeikasgassen als CO2. Qua aandeel in de wereldbevolking en in economische zin zullen China en India nog meer groeien dan nu al het geval is. Maisonneuve: "De rol van die landen zal net als andere opkomende markten verder toenemen. Ze zullen wellicht in de toekomst het voortouw nemen bij het beperken van de schade door de klimaatverandering."

Geen opmerkingen: