14 november 2007

"Niets doen aan klimaat is crimineel onverantwoord"

13/11/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Morgen

In de aanloop naar het ultieme, want voor politici bedoelde klimaatverslag spreekt de VN-top scherpe taal. De dringendheid van het probleem niet erkennen is "crimineel onverantwoord", klinkt het. Grote boeman Amerika plant alvast de cruciale tekst goed te keuren.

Het met een Nobelprijs bekroonde werk van het VN-klimaatpanel (IPCC) in klare taal voor politici gieten is de inzet van het overleg in Valencia. Zin per zin, zelfs woord per woord gaan de experts uit 145 landen IPCC-rapporten navlooien. Zaterdag moeten die ruim drieduizend bladzijden in zowat twintig pagina's zijn samengevat, en dat betekent getouwtrek over zinsneden, komma's en woorden.

Dat alleen omdat wetenschappelijke consensus over smeltende gletsjers of temperatuurstijgingen in de toekomst niet voor de hand ligt, maar vooral omdat dit IPCC-verslag op de bureaus van 's werelds leiders zal belanden en de basis zal vormen voor de onderhandelingen over een nieuw klimaatpact volgende maand op Bali. Nieuwe wetenschappelijke conclusies zullen er niet in staan, maar de nadrukken die worden gelegd kunnen politiek het verschil maken.

In welk tempo de ijskappen van Groenland smelten, hoeveel de zeespiegel stijgt en hoeveel CO2 de oceanen opnemen, zullen discussiepunten zijn. "In de IPCC-rapporten staan scenario's en schattingen, maar nu komt het eropaan er de relevantste zaken uit te halen. Niet alle landen zijn daar even happig op", zegt Bram Claeys, klimaatspecialist bij Bond Beter Leefmilieu. Over de temperatuurstijging zal wellicht hard gediscussieerd worden. "De IPCC-voorspellingen hebben het over een gemiddelde toename tegen 2100 tussen 1,8 en 6,4 graden. Wanneer in de samenvatting voor beleidsmakers 3 graden zou staan, is dat politiek erg relevant, want Europa heeft al beslist dat een stijging boven 2 graden vermeden moet worden", zegt Claeys.

Erg belangrijk om beleidsmakers mee te krijgen is voorts welke nadruk in de samenvatting wordt gelegd op de betaalbaarheid van klimaatpolitiek. "Het zal gedurende 30 jaar zowat 0,1 van het bruto nationaal product kosten", benadrukt VN-milieuwoordvoerder Janosz Pastor. Zijn collega Yvo de Boer, VN-klimaatchef, geeft de delegatieleden een meer gepeperde boodschap mee: "De opwarming van de aarde is een feit, de effecten zijn er nu al. De hoogdringendheid ervan niet erkennen is crimineel onverantwoord", aldus De Boer bij de aanvang van de sessie in Valencia.

In een interview met persagentschap Bloomberg zegt Amerikaans gezant John Marburger dat zijn land, een van de twee grootste CO2-uitstoters en berucht omdat het niet meedoet met Kyoto, zich achter de tekst zal scharen. "Wij hebben geen enkel probleem met de kladversie die voorligt", aldus Marburger. Claeys: "Het zou zeer positief zijn mocht men de VS eindelijk mee krijgen, maar het devies is eerst zien en dan geloven. Het zou niet de eerste keer zijn dat de VS de indruk wekken zich constructief op te stellen om dan enkel wind te produceren".

Geen opmerkingen: