21 februari 2006

Kyoto: gelobby van industrie tegen emissiequota voor periode 2008-2012 bereikt hoogtepunt

Bron: Alter Business News

De Europese Commissie (EC) publiceerde op 9 januari jongstleden de richtsnoeren voor de toewijzing van nationale CO2-emissiequota voor de periode 2008-2012. De Lid-Staten hebben nu 6 maanden de tijd om hun nationale toewijzingsplannen uit te werken. Grote ondernemingen zijn bevreesd voor deze veel striktere emissiequota en beginnen reeds koortsachtig te lobbyen bij hun respectieve regeringen.

De EC heeft lessen getrokken uit de eerste toewijzingsperiode van 2005-2007 om de nieuwe richtsnoeren vast te leggen. De verschillende Lid-Staten werd toen te veel vrijheid gelaten bij het vastleggen van de emissiequota. Op basis van de voorziene productietoename die de industrie zelf leverde werden te lage quota bepaald. Omwille van de geringe doeltreffendheid op milieuvlak heeft de EC het systeem opnieuw op de agenda geplaatst.

De EC eist meer transparantie in de informatie die de Lid-Staten doorgeven: emissievooruitzichten, hypotheses rond brandstofprijzen en de verwachte CO2-emissiereducties. De Commissie biedt ook een coherente methode aan voor de bepaling van emissieplafonds. Volgens specialisten op het vlak van emissiequota gaat het om erg gedetailleerde richtsnoeren die voor meer transparantie zullen zorgen. Dat verklaart deels de reactie van de grote energieconsumerende industrieën in Europa. In de Financial Times van 10 januari jongstleden stond te lezen dat die grote ondernemingen hun respectieve regeringen onder druk zetten om geen al te verregaande verbintenissen aan te gaan inzake CO2-emissie. Onze eigen bronnen bevestigen dit.

De nationale toewijzingsplannen dienen ten laatste ingediend te zijn op 30 juni 2006. Op die dag moet de EC aan de Raad en het Parlement haar evaluatierapport over het gehele systeem voorleggen samen met concrete verbeteringsvoorstellen. Het gaat onder meer over de uitbreiding van het systeem naar andere sectoren (luchtvaart en transport over zee) en over andere broeikasgassen.
We wijzen er nog op dat de markt van emissiequota betrekking heeft op 11.500 installaties verspreid over 25 Lid-Staten, goed voor 45% van de totale CO2-emissie in de EU en 30% op wereldniveau.

Geen opmerkingen: