22 februari 2006

Volges Peeters zorgt Klimaatconferentie voor sterke vermindering Kyotokloof

Bron: Belga

Het verscherpt klimaatbeleid en de verwerking van de resultaten van de Vlaamse Klimaatconferentie in acht genomen, leiden tot een aanzienlijke vermindering van de Kyotokloof. Dat stelt Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters woensdag. Ze realiseren een daling tot -1,5 procent van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990.

In het kader van het Kyoto-akkoord moet Vlaanderen tegen 2012 de uitstoot van CO2 met 5,2 procent terugdringen ten opzichte van het niveau van 1990. Minister Peeters werkt aan een nieuw klimaatbeleidsplan voor de periode 2006-2012. Dat moet het traject uittekenen om de Kyoto-doelstellingen te halen.

De CD²V-bewindsman richtte vorig jaar een klimaatconferentie op. Doel was in samenspraak met het middenveld een reeks maatregelen uit te werken om in het toekomstig plan op te nemen. Woensdag kwam de conferentie voor de derde keer samen. Peeters stelde er dat het voorlopig resultaat van de klimaatconferentie, aangevuld met een aanscherping van het bestaande Vlaams klimaatbeleid, leidt tot een daling van de emissies tot -1,5 procent ten opzichte van het niveau van 1990.

De minister heeft het in een mededeling over het dichten van de Kyotokloof met ruim tachtig procent. Hij komt aan dat cijfer door een vergelijking met de toestand in 2012 zonder een specifiek beleid. Dan zou de teller in 2012 op een toename van de emissies tot +15 procent tegenover 1990 staan, luidt het.

Om de laatste kloof te dichten (3,7 procent), kijkt Peeters naar binnenlandse maatregelen. Hij ziet mogelijkheden op het vlak van sociale woningbouw, een verhoging van de doelstelling van de openbaredienstverplichting en het opvoeren van het beleid rond de productie van groene stroom. Gisteren/dinsdag maakte de minister bekend te willen komen tot twaalf procent groene stroom in 2015.

Een deel van de resterende tekorten zal echter moeten worden gedicht door de aankoop van buitenlandse emissierechten. Volgens Peeters bestaat daarvoor binnen de Vlaamse Klimaatconferentie een breed draagvlak. "Ik laat nu bekijken hoe dit verder kan ingevuld worden", luidt het.

Geen opmerkingen: