29 januari 2006

Methaan uit bomen geen bijdrage aan broeikaseffect

29-01-2006 | Bron(nen): Max Planck Instituut, Nature

Uit recent gepubliceerd onderzoek van het Max Planck Instituut voor Kernfysica in het vakblad Nature, blijkt dat bladeren van planten en bomen het broeikasgas methaan produceren. Uit nadere analyse blijkt echter dat het aanplanten van bos per saldo niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Het huidige Kyoto-protocol zal niet direct worden gewijzigd.

Methaanemissies door planten maken deel uit van het natuurlijke broeikaseffect. Ontbossing, landbouw en de industriële revolutie hebben sinds de 19e eeuw gezorgd voor een andere samenstelling en concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer. Het Max Planck Instituut schat dat de natuurlijke uitstoot van methaangas grofweg varieert van 62 tot 236 megaton per jaar.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) deed ook onderzoek naar het fenomeen. Hieruit blijkt dat de uitstoot van methaan door planten ongeveer eenderde is van de opname van het broeikasgas CO2 door de jaarlijkse aangroei van stam, takken en wortels. Met andere woorden: planten nemen meer CO2 op, dan dat ze methaan produceren.

Bij het berekenen van de netto-effectiviteit van koolstofvastlegging door bosaangroei moet volgens het IPCC rekening gehouden worden met het vegetatietype (dit kan enkele tientallen procenten schelen), ecologische omstandigheden, en een correctie van de methaanemissie voor de eerder aanwezige vegetatie. Wanneer volgens deze methode wordt gerekend, is de effectiviteit van aanplanting slechts 10% lager dan werd gedacht. Schattingen over emissies blijven echter ruw en voorspellingen zijn nog niet betrouwbaar. Volgens het IPCC zou vervolgonderzoek meer zekerheid kunnen geven. Het is wel zeker dat voor het reduceren van de CO2-uitstoot meer gedaan moet worden dan alleen het aanplanten van bos. Opties die het IPCC geeft zijn energieopwekking met een lagere CO2-uitstoot en energiebesparing.

Geen opmerkingen: