22 februari 2006

MIP moet innovatie stimuleren voor milieu en energie

De Vlaamse ministers Fientje Moerman (Wetenschap en Innovatie) en Kris Peeters (Leefmilieu en Energie) hebben maandag in het Vlaams Parlement het startschot gegeven van het Milieu- en energietechnologie Innovatieplatform (MIP). De Vlaamse Regering heeft hiervoor 7 miljoen euro voorzien voor 2006-2009.

Ondanks het feit dat Vlaanderen een toonaangevende rol speelt in diverse domeinen van milieu- en energietechnologie, scoort Vlaanderen op het vlak van valorisatie niet optimaal. De Vlaamse Regering wil daar verandering in brengen en met de oprichting van het MIP het aanwezige potentieel ten volle inzetten en verder ontwikkelen. Milieu en energietechnologie zullen immers in de toekomst een belangrijke motor zijn voor de economische ontwikkeling in Europa, maar ook wereldwijd.

Het MIP is gebaseerd op samenwerking tussen de beleidsdomeinen Innovatie, Leefmilieu en Energie. Netwerking dient de valorisatie van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe kennis en technologie in de milieu- en energiesector in Vlaanderen te ondersteunen en te versterken. Om dit te realiseren brengt de Vlaamse overheid alle relevante spelers uit het bedrijfsleven, de onderzoekswereld, onderwijs en de overheidsorganisaties samen in het MIP. In dit platform zoekt men naar de ontwikkeling, toepassing en commercialisering van nieuwe milieu- en energietechnologieën. Het MIP is een eerste concrete uitwerking van het Vlaams innovatiebeleidsplan dat eind 2005 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd.

Het doel van het MIP is bij te dragen tot een gecoördineerd en coherent milieu-, energie- en innovatiebeleid. Een Vlaams Actieplan Milieu en Innovatie wordt verwacht in de tweede helft van 2006 en zal de strategische doelstellingen voor milieu-innovatie vastleggen en prioritaire beleidsthema’s en marktsegmenten bepalen die fungeren als speerpunten voor het milieu-innovatiebeleid.

Het MIP wordt aangestuurd en begeleid vanuit een stuurgroep, die wordt ondersteund door een klankbordgroep, waarin alle maatschappelijke actoren betrokken zijn. De sturing van de beleidsgerichte aanpak, met name de ondersteuning van ‘vraaggerichte innovatie-instrumenten’, gebeurt vooral vanuit ambtelijke werkgroepen. De praktische invulling van valorisatie- en onderzoeksprojecten wordt ondersteund vanuit de competentiepool MIP. De implementatie tenslotte wordt begeleid door thematische gebruikersgroepen. Momenteel zijn er 9 thematische gebruikersgroepen gedefinieerd (bodemsanering, bagger- en ruimingsspecie, Water: kringloopsluiting, afvalwaterverwerking en waterwinning, afvalverwerking: hergebruik en recyclage, meet- en monitoringtechnieken, energiezuinige technieken, hernieuwbare energie – biobrandstoffen, industriële biotechnologie en brendstofcellen en waterstofproductie. Belangrijkste doelstelling is de noden van de betrokken economische actoren te detecteren en te vertalen naar de onderzoekswereld voor de ontwikkeling van nieuwe technieken, alsook de valorisatie bevorderen en technologieën versneld overdragen door netwerking. Indien u interesse hebt om deel te nemen aan 1 van deze groepen kan u het laten weten via info@mipvlaanderen.be.

Doelstellingen MIP
Op korte termijn ligt de focus van het MIP op het verbeteren van de eco-efficiëntie van bestaande processen en producten en het gebruik ervan. 5 valorisatieprojecten werden reeds goedgekeurd op 2 februari van dit jaar. Het gaat om 3 bodemsaneringsprojecten: sanering van diffuus verontreinigde bodems, gekoppeld aan de productie van biobrandstoffen (Cadmiumvervuiling op landbouwgronden: energiegewassen zorgen voor een nieuwe bestemming van de landbouwgronden zonder dat zware metalen in de voedselketen komen, en de gewassen nemen de Cadmium op, zodat er tegelijkertijd ook een soort van sanering gebeurt), beheersing van grondwatervervuiling via een multibarrière en in situ sanering van VOCL-verontreinigingskernen door injectie van nano-ijzer. Daarnaast werden ook volgende projecten gekozen: combinatie van ultracapaciteiten met batterijen voor stationaire en niet-stationaire toepassingen en effectgerichte meet- en monitoringstechnieken voor afval.

Op middellange termijn zal het onderzoek zich richten op fundamentele verbeteringen en ontwikkeling van milieuvriendelijke technieken.

Op lange termijn dienen zowel de technologie als de maatschappelijke structuren en culturen fundamenteel gewijzigd en aangepast te worden aan de noden van de toekomstige generaties met respect voor het milieu. Vanaf dan spreken we van transities, waarbij innovatie het middel is om dat doel te bereiken.


Vraaggerichte innovatie-instrumenten
In het algemeen is het succes van innovatie niet alleen het gevolg van nieuwe technologieontwikkelingen, maar meer nog van factoren die de markt- en vraagzijde bepalen.

Volgens minister Peeters wordt het milieu vandaag nog te vaak gezien als probleem, terwijl het ook als motor voor innovatie kan fungeren.

Peeters onderzoekt binnen de huidige regelgeving of er hinderpalen voor innovatie zijn. Die moeten verwijderd worden en er moet gezocht worden naar positieve stimuli om innovatie meer kansen te geven? In het najaar zullen al een heel aantal voorstellen gedaan worden op het Innovatiecongres. Milieuregels zullen in de toekomst gehanteerd worden als hefboom voor innovatie. Zo kunnen te behalen milieunormen, die een grote uitdaging vormen voor ondernemingen, ook een positieve meerwaarde hebben op de economische prestaties van deze ondernemingen zelf en van andere, milieutechnologische bedrijven.

Daarnaast zijn verschillende beleidsdomeinen verantwoordelijk voor belangrijke aanbestedingen. Die kunnen verlopen volgens bestekken met reeds bekende technologische paden of kunnen eventueel kansen geven aan nieuwe oplossingen.

De ministers Moerman en Peeters willen daarom het Innovatief Aanbesteden op punt stellen. Bij innovatief aanbesteden van overheidsopdrachten, wordt ruimte gemaakt voor offertes die wel de te bereiken milieuresultaten vooropstellen, maar met technologische oplossingen die nog gedeeltelijk moeten ontwikkeld worden.

Link: www.mipvlaanderen.be

Geen opmerkingen: