22 februari 2006

Vlaamse meerderheidspartijen blijven verdeeld over kernuitstap

Bron: BELGA

CD&V, VLD en het Vlaams Belang vinden de uitstap uit kernenergie tegen 2015, zoals beslist door de vorige paars-groene federale regering, niet haalbaar. Sp.a-spirit en Groen! blijven achter de kernuitstap staan. Dat bleek woensdag nog maar eens tijdens een debat in het Vlaams parlement over energievoorziening in Vlaanderen.

Alle fracties zijn het er over eens dat rationeel energieverbruik en hernieuwbare energie verder gestimuleerd moeten worden. Minister van Energie Kris Peeters liet dinsdag al weten dat hij tegen 2015 het aandeel van groene energie wil optrekken tot 12 procent.
Over de plaats van kerncentrales in het toekomstige energielandschap zijn de meerderheidspartijen het niet eens. Bart Martens (sp.a) meent dat er tegen 2015, wanneer de eerste centrales dichtgaan, voldoende andere energiebronnen zijn om die sluiting op te vangen.
CD&V en VLD zijn het daar niet mee eens. Carl Decaluwe (CD&V) meent dat het voor een kernuitstap te vroeg is en dat een mix van energiebronnen en -leveranciers nodig is om de energiebevoorrading te verzekeren en de prijs betaalbaar te houden. Marc Van den Abeelen (VLD) deelt die mening. "2015 is veel te kort dag", zei hij. Pieter Huybrechts (Vlaams Belang) noemde het a priori uitsluiten van kernenergie onverantwoord.

Ondanks het meningsverschil hebben de meerderheidspartijen een gezamenlijk resolutievoorstel ingediend. Daarin vragen ze de Vlaamse regering, naast maatregelen rond rationeel energiegebruik en hernieuwbare energie, om er bij de federale regering op aan te dringen om de gevolgen van de kernuitstap in kaart te brengen. Dat moet dienen om eventueel maatregelen te kunnen nemen die de zekerheid, veiligheid en betaalbaarheid kunnen garanderen. Federaal energieminister Marc Verwilghen heeft trouwens een studie over de kwestie besteld.

Voor Groen! zei Eloi Glorieux dat de meningsverschillen binnen de meerderheid leiden tot een non-beleid inzake energie en noemt de meerderheidsresolutie "wollig" en zonder gebrek aan visie. Hij heeft zelf een voorstel ingediend, waarin sprake is van een inhaalbeweging rond hernieuwbare energiebronnen en de kernuitstap een noodzakelijke maatregel wordt genoemd. Hij hoopt dat sp.a-spirit zijn resolutie mee steunt.

Minister Kris Peeters zei dat hij een beleid met realistische doelstellingen wil voeren. Wel moet een volgende staatshervorming meer de energiebevoegdheden coherenter maken, aldus Peeters. Nu zijn die verdeeld over het federale en regionale niveau. De resolutie van de meerderheid vraagt om de regionalisering van de regulering en tarifering van de energiedistributie op de politieke agenda te houden.
Het Vlaams parlement stemt woensdagnamiddag over de resoluties van de meerderheid en van Groen!.

Geen opmerkingen: