10-07-2006 | Bron: Gazet van Antwerpen
Omdat energie steeds duurder wordt, zijn tuinbouwers verplicht om op zoek te gaan naar alternatieven. Een oplossing kan zijn om de verwarmingsketel te vervangen door een generator. Naast tomaten of komkommers kweken steeds meer telers ook elektriciteit in de serre. Marc Van Noten stampt de 'Warmtekracht Ondersteunings Maatschappij' uit de grond.
Door de hoge stookolieprijzen en dure gasfacturen heeft de glastuinbouw het niet onder de markt. In Rumst sloegen een aantal tuinders de handen in elkaar rond het concept van de warmtekrachtkoppeling (WKK). "Het omzetten van gas naar elektriciteit is erg energieverslindend", legt Daniel Lavens uit. "Het rendement bedraagt slechts 43 procent, de rest is afvalwarmte. Dankzij de WKK kunnen we die warmte gebruiken om onze serres te verwarmen. Het rendement stijgt zo tot 96 procent".
Tuinders worden op die manier producenten van milieuvriendelijke stroom. Initiatiefnemer Van Noten: "De elektriciteit wordt aan een elektriciteitsmaatschappij verkocht, de anders verloren warmte wordt in warmtebuffers opgeslagen om later de serres mee te verwarmen. De rookgassen van de generatormotor worden bovendien gezuiverd en als CO2-bemesting in de serres geblazen, wat de plantengroei bevordert".
Er wordt ook gedacht aan een systeem om de hitte die zich overdag in een gesloten serre bevindt af te leiden naar ondergrondse waterreservoirs. "Deze techniek wordt onderzocht, maar is nog niet rendabel", zegt Marc Van Noten, die vier collega's bereid vond om gezamenlijk een eigen vennootschap op te richten onder de naam Warmtekracht Ondersteunings Maatschappij of kortweg WOM.
"De onderhandelingen met de elektriciteitsmaatschapijen zijn reeds gestart. We krijgen steun van ons gemeentebestuur en van minister Kris Peeters (CD&V) want we leveren een belangrijke bijdrage tot het behalen van de Kyoto-norm", aldus Van Noten. De aankoop van de verbrandingsgenerator en het ombouwen van de bestaande installatie kost elke tuinder een miljoen euro. "De installatie is niettemin na vijf jaar winstgevend", luidt het.
Meer informatie: Warmtekracht Ondersteunings Maatschappij
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten