06 juli 2006

Gentse studenten recycleren frituurolie tot biodiesel

05/07/2006 | Bron: VILT-nieuwsoverzicht

Studenten van de KaHo Sint-Lieven in Gent die 's middags friet eten in het schoolrestaurant riskeren om het vet waar die in gebakken zijn, later opnieuw voorgeschoteld te krijgen, maar dan om er biodiesel van te maken. Met die biodiesel wil de school een deel van haar elektriciteit opwekken en een vorkheftruck laten rijden.

"Al onze studenten biochemie moeten 50 liter biodiesel maken op basis van gebruikt frituurvet", zegt docent Joris Hoozee. Zo kunnen ze bij KaHo Sint-Lieven volgend jaar 3.000 liter biodiesel aanmaken. "De biodiesel die we zelf maken, hebben we al getest. Die stoot minder stikstofoxiden uit dan andere dieselmotoren omdat de temperatuur van de motor lager blijft. De roetuitstoot hebben we nog niet gemeten. Misschien is die hoger, maar dat kan dan iets zijn voor een volgende student om daar een oplossing voor uit te werken".

De studenten zullen in ieder geval met het biodieselproject te maken krijgen. "Door zelf 50 liter biodiesel te maken met onze installatie leren ze veel bij. Zo'n proef op wat grotere schaal is toch altijd net iets anders dan een gewone labotest. Onze studenten leren met de productie van biodiesel de praktische problemen oplossen waarmee ze na hun studies in het bedrijfsleven ook zullen worden geconfronteerd".

Voor de school zelf heeft het ook andere aangename gevolgen: die krijgt 3.000 liter biodiesel, klaar voor gebruik. "We zullen onze heftruck erop laten rijden. Daarnaast zullen we de olie gebruiken om elektriciteit op te wekken. Op die manier kunnen we pieken in ons stroomverbruik opvangen", zegt Hoozee. "Voor het wagenpark mogen we onze biodiesel helaas nog niet gebruiken. Om die buiten onze school te mogen gebruiken, zouden we accijnzen moeten betalen".

Voor geurhinder moeten Gent en omgeving overigens niet vrezen. "De biodiesel zelf ruikt misschien nog naar olie zoals je die in de supermarkt koopt, maar het is zeker niet zo dat onze motoren die ermee rijden een frietgeur achterlaten".

Geen opmerkingen: