28/07/2006 | Bron: Vilt-info
Tien procent van de Ternatse bevolking kan vanaf volgend jaar groene stroom krijgen, voortgebracht door de biogasinstallatie van veeteler Rudi Bayens. De bouwvergunning heeft hij al, het openbaar onderzoek voor de milieuvergunning startte deze week. De biogasinstallatie die Bayens tegen nieuwjaar wil bouwen, is nog maar de tweede in Vlaanderen op boerderijschaal. Duitsland en Nederland staan op dat gebied al veel verder.
"Het principe van een biogasinstallatie vergelijk je best met wat in een koeienmaag gebeurt", zegt de Ternatse veeteler die al enkele jaren op de plannen broedt. "Maïs en gras worden continu gemend met drijfmest. Dat mengsel wordt opgewarmd tot 38 graden. De gisting doet het methaan in de drijfmest vrijkomen".
Het methaan wordt opgevangen en gefilterd en zorgt na verbranding voor groene elektriciteit en warmte. "Bovendien is het residu van de gisting een verbeterde en snel opneembare meststof, zonder de hinderlijke methaangeur van gewone mest", gaat Bayens verder. "In een verstedelijkte regio als Ternat is dat een belangrijk pluspunt".
De te bouwen biogasinstallatie, die achter de boerderij van Bayens komt, bestaat uit twee grote silo's van 1.200 kubieke meter. "Als de installatie optimaal draait, zal ik jaarlijks 2,1 miljoen kilowattuur groene stroom aan het net kunnen leveren", klinkt het. "Dat is goed voor het verbruik van 500 woningen of 10 procent van de huizen in Ternat. In een aanloopfase reken ik op 1,5 miljoen kilowattuur".
"Het is in zekere zin een stap in het onbekende, maar het is een berekend risico. Zoals elke veeteler ben ik al jaren gebonden door strenge quota die Europa mij oplegt. Mijn bedrijf laten groeien, is daardoor zeer moeilijk tot onmogelijk. Ik heb gezien dat de vergelijkbare Duitse veeteeltbedrijven die investeerden in biogasinstallaties wel vooruitgang konden maken. En zoals het spreekwoord zegt: de toekomst is aan de durvers".
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten