11/07/2006 | Bron: VILT-nieuwsoverzicht
Brazilië wil biobrandstof maken uit slechte koffiebonen. Dat moet het overaanbod op de koffiemarkt doen krimpen en de snel groeiende vraag naar biodiesel helpen dekken, schrijft het Agrarisch Dagblad. Volgens experimenten aan de universiteit van Minas Gerais leveren 100 kilo koffiebonen leveren zowat 9 kilo biodiesel op. Nu is het tijd voor proeven op commerciële schaal, aldus onderzoeker Leandro Soares de Oliveira.
De installaties zijn voorhanden, want Brazilië puurt al op grote schaal biodiesel uit soja en andere oliehoudende gewassen. Koffie levert een lager rendement op dan soja, maar de slechte bonen zijn er toch en zouden anders verder de koffiemarkt verstoren. "De eerste bedoeling is de kwaliteit van de Braziliaanse koffie verbeteren", zegt voorzitter Almir José da Silva Filho van de lokale vereniging van koffieboeren die het experiment mee opzette.
Ongeveer een vijfde van de Braziliaanse koffieoogst bestaat uit bonen van een minderwaardige kwaliteit. Als die van de markt worden gehaald, vermindert het overaanbod waarvan nu sprake is en kan de prijs aantrekken. Da Silva geeft toe dat het nog af te wachten valt of het project rendabel zal zijn. Zelfs de slechtste koffiebonen brengen nog meer op dan de biodiesel die eruit kan worden gehaald. Producenten van oploskoffie, openbare instellingen in Brazilië en sommige arme importlanden nemen vrede met de belabberde kwaliteit.
Anderzijds zou de koffiediesel gebruikt kunnen worden door de koffieproducenten zelf. Die betalen aan de pomp meer voor diesel dan ze zouden moeten uitgeven indien ze zelf biodiesel uit koffiebonen maken, aldus de experts van de universiteit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten