20/07/2006 | Bron: VILT-info
Een hittegolf meer of minder is geen sluitend bewijs dat het klimaat wel degelijk verandert. De zomer van 1911 was immers ook verschrikkelijk heet en toen had niemand het over broeikaseffecten. Maar voor The Independent is het intussen wel zonneklaar dat de aarde opwarmt. De Britse krant voert hiervoor een hele waaier empirisch bewijsmateriaal aan. De drie warmste jaren werden genoteerd sinds 1998 en 19 van de 20 warmste jaren liggen in de periode na 1980, luidt het in een commentaarstuk.
Volgens de NASA was het vorig jaar het warmste jaar sinds er wereldwijd betrouwbare thermometers gebruikt worden. Klimaatverandering is niet langer een kwestie van wazige voorspellingen, schrijft The Independent. Deze week nog tuimelde in Zwitserland een groot stuk ijs van de Eiger, een van de bekendste bergen ter wereld. Gletsjers smelten weg over de hele aardbol.
In het Himalayagebergte, waar het ijs als een reusachtige waterbron voor China en India fungeert, smelt 67 procent van de gletsjers, wat betekent dat een aantal van de dichtstbevolkte delen van de wereld binnen enkele decennia zonder water zullen zitten. In Afrika ligt er nog nauwelijks ijs op de Kilimanjaro en een groot stuk land dat elfduizend jaar onzichtbaar bleef, komt nu tevoorschijn. In het noordpoolgebied smelt de ijskap. De ijsberen, die het ijs gebruiken om hun prooi te bereiken, verdrinken of beginnen mekaar op te peuzelen bij gebrek aan ander voedsel.
Overal ter wereld is de oogst van vele gewassen opvallend magertjes. Het Internationale Onderzoeksinstituut voor Rijst in de Filippijnen ontdekte dat een verhoging van 0,7 graden van de gemiddelde dagelijkse temperatuur, wat de opbrengst van de rijstoogst met 10 procent doet dalen omdat de gewassen 's nachts niet kunnen ademen en afkoelen. In Afrika hebben overstromingen, droogtes en de minder voorspelbare regenval de akkerbouw grondig verstoord. Miljoenen mensen zijn in levensgevaar door honger en vluchten weg.
Ziektes verspreiden zich door insecten en andere dragers die naar andere oorden trekken. De verspreiding van het Westnijlvirus in de Verenigde Staten was sterk gelinkt aan een veranderend klimaat. De extreme hitte en droogte zijn een ideale basis voor de mug die het virus met zich meedraagt. Ook de bewoners in de sloppenwijken van Latijns-Amerika lijden onder de dodelijke stormen en overstromingen. Europeanen sterven op hun beurt door een fatale hittegolf of bosbranden. Dit is nog maar het begin. Oceanen en hun vermogen om warmte op te slaan, zijn uitvoerig bestudeerd. Deze studies duiden aan dat het nog wel wat warmer wordt in de toekomst
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten