30 augustus 2007

"Status quo broeikasgassen vergt 150 miljard euro"

29/08/2007 | Bron(nen): Belga, Vilt-nieuwsoverzicht

De Verenigde Naties menen dat er tegen 2030 zo'n 150 miljard euro investeringen nodig zullen zijn om de uitstoot van broeikasgassen op het huidige niveau te houden. Dat staat in een rapport dat is voorgesteld in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad zitten nog tot vrijdag een duizendtal experts uit de openbare en de privésector samen om verregaande voorstellen voor de klimaatconferentie van Bali in december uit te werken. Daar moet het onderhandelingsproces op gang worden geschoten om tot een vervolgingregeling te komen voor het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.

Het rapport onderzocht de investeringen die nodig zijn voor de klimaatbescherming in het jaar 2030. Volgens de Kaderconventie van de VN over Klimaatveranderingen (UNFCCC) zal een behoud van de status quo alleen al aanzienlijke investeringen vereisen: wereldwijd tussen de 147 en de 155 miljard euro. Dat komt overeen met 1,1 tot 1,7 procent van de wereldwijde investeringen, en tussen de 0,3 en 0,5 procent van het BBP van de planeet.

Het rapport beveelt aan om het mechanisme van het Kyoto-protocol voort te zetten dat het voor industrielanden mogelijk maakt om in ontwikkelingslanden te investeren en zo tegen een mindere kost de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een groot deel van de investeringen in de strijd tegen de afremming van de dreigende klimaatverandering zal trouwens in de ontwikkelingslanden moeten gebeuren. Daar zou dan 68 procent van de wereldwijde uitstootreducties bereikt kunnen worden.(KS)

Meer informatie: Vienna Climate Change Talks 2007

Geen opmerkingen: