30 augustus 2007

Meer broeikasgas beter voor Belgen

29/08/2007 | Bron(nen): Trends

In ons land levert de klimaatverandering meer winnaars dan verliezers op. Ondertussen is volgens de Verenigde Naties een investering nodig van 150 miljard euro om tegen 2030 de uitstoot van CO2 op het huidige niveau te houden. In Wenen zoekt de VN deze week naar een oplossing voor het broeikaseffect.

Belgische bedrijven spinnen garen bij het Kyoto Protocol. Zo gaat de sector van de hernieuwbare energie - inclusief toeleveranciers - een gouden toekomst tegemoet, aldus de jongste studie van de Deutche Bank Research. De vraag overtreft ruimschoots het aanbod.

Zeven ondernemers getuigen in Trends. Volgende week start Photovoltech haar nieuwe productielijnen voor zonnecellen in Tienen. Daikin Airconditioning Belgium in Oostende groeit jaarlijks met 20 à 25%, maar vindt amper nog voldoende medewerkers. Hansen Transmissions uit Edegem verdubbelt haar capaciteit in Lommel, terwijl Pauwels International uit Mechelen uitgroeit tot wereldleider in transformatoren voor windturbines. Het orderboek van Vyncke Energietechniek zit al jaren op voorhand volgeboekt. Xylowatt _ producent van kleine biomassacentrales uit Louvain-la-Neuve _ plant een kapitaalverhoging, terwijl Umicore met succes aan herlaadbare batterijen voor hybride wagens werkt.

Innovatie
Ook de vooruitzichten voor de Belgische landbouw zijn rooskleurig. Dank zij de stijging van de temperaturen verhoogt de productiviteit. Hetzelfde geldt voor het toerisme, het transport over water en de bouwsector. Uit onderzoek blijkt namelijk dat onze huizen en kantoren veel te slecht geïsoleerd zijn. Investeringen in energiezuinige gebouwen levert een netto positief resultaat op - zowel voor het milieu als de economie.

Maar om in de huidige concurrentiestrijd te kunnen overleven, zullen zowel overheid én industrie meer dan ooit moeten gaan investeren in innovatie. "Uiteindelijk leiden de maatregelen tegen het broeikaseffect tot een versterking van onze economie" besluit milieueconoom Johan Albrecht (Universiteit Gent): "Door ons te focussen op de uitstootvermindering in plaats van te investeren in aanpassingsstrategieën in ontwikkelingslanden - wat al op korte termijn een zeer hoog rendement zou opleveren -steunen we nu vooral onze eigen industriële dynamiek en ontwikkeling."
(Eric Pompen)

1 opmerking:

Unknown zei

Maak je geen zorgen, Kathleen Van Brempt gaat zorgen voor wat meer uitstoot door het rijbewijs nog prevalenter te maken! Nu gaan middelbare scholieren niet alleen de gewone redenen hebben om een rijbewijs te halen, maar nu krijgen ze er ook nog een beetje peer pressure bij ook! Tenslotte wil niemand de enige in de klas zijn die niet zo iets enorm cool heeft als een rijbewijs en vervuilende auto...