27 augustus 2007

Productie biobrandstof loopt vertraging op in België

25/08/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Het beleid voor biobrandstoffen in België faalt. Vrijwel alle projecten liggen maanden tot zelfs een jaar achter op schema. Dat stelt De Tijd vast. Enkel Oleon in Ertvelde en Neochim in Féluy zitten al met een beperkt volume biodiesel op de markt. Neochim werkt op de helft van zijn capaciteit, omdat de vraag naar biodiesel beperkt blijft tot enkele spelers. In België zijn de oliebedrijven niet verplicht biobrandstoffen bij te mengen.

Terwijl chauffeurs in Frankrijk, Duitsland en in Nederland al enkele jaren biobrandstoffen kunnen tanken, blijft België achter. De regering ging ervan uit dat al in oktober dit jaar de biobrandstoffen beschikbaar zouden zijn aan de pomp. Dat is voorlopig enkel het geval voor biodiesel en dan nog in beperkte mate. Voor bio-ethanol op basis van suikerbieten en granen zijn alle installaties nog in opbouw. Vorig jaar oefenden de bedrijven veel politieke en zelfs communautaire druk uit om een deel te krijgen van de toegekende quota; 250 miljoen liter bio-ethanol per jaar en 380 miljoen liter biodiesel.

Het uitstel in de uitvoering heeft ook te maken met de sterk gewijzigde economische omgeving voor biobrandstoffen. Twee jaar geleden waren de grondstoffen voor de aanmaak van biobrandstoffen nog relatief goedkoop. Intussen zijn de prijzen voor plantaardige oliën uit palmnoten en koolzaad bijna verdubbeld. Ook de prijs voor granen, de basis voor bio-ethanol, is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Biobrandstoffen zijn alleen door het schrappen van de accijnzen rendabel tegenover traditionele brandstoffen.

Nu de kostprijs door de duurdere grondstoffen nog extra gestegen is, komt de rendabiliteit helemaal in het gedrang. De productie van biodiesel in Vlaanderen blijft voorlopig beperkt tot 2.000 ton per week door Oleon uit Ertvelde. Neochim in Seneffe brengt een gelijkaardig volume op de markt. Er is onvoldoende vraag. Enkel Total en kleine spelers mengen al biodiesel. Shell en Esso wachten nog af, omdat bijmenging niet verplicht is in ons land.

Alle andere spelers, die een quotum hebben aangevraagd, liggen maanden achter op het geplande schema. Het project BioWanze van Südzucker moest in oktober dit jaar operationeel zijn, maar de eerste productie wordt nu pas in de lente van 2008 verwacht. Het project staat nog in de fase van de grondwerken. Met BioWanze zijn 245 miljoen euro investeringen gemoeid. De fabriek moet normaal 300 miljoen liter bio-ethanol per jaar produceren.

Johan Derycker, woordvoerder van de Tiensche Suikerraffinaderij, dochter van Südzucker, schrijft de vertraging van het project toe aan bouwtechnische problemen. Voor de bouw van de fabriek moesten 3.000 betonnen palen in de grond worden geslagen. Bovendien zijn veel identieke projecten in opbouw in Europa, zodat aannemers uitstel vragen.

Lode Speleers, coördinator van het Gentse biodieselproject Bioro wijst voor het uitstel van zijn project ook naar bouwproblemen. In dat project van 62 miljoen euro zijn ook het Amerikaanse Cargill en het veevoederbedrijf Vanden Avenne betrokken. Bioro gaat 200.000 liter biodiesel maken en bouwt daarvoor een fabriek op de site van Cargill in Gent. Bioro hoopte in oktober dit jaar te kunnen leveren. Maar die startdatum is ook verschoven naar volgend jaar.

Proviron in Oostende kreeg ook een quotum voor biodiesel toegewezen en wilde die al in de lente dit jaar invullen. Gedelegeerd bestuurder Wim Michiels hoopt nu in september te starten, een half jaar later dan gepland. De eerste fase van het quotum voor biodiesel verloopt eind oktober dit jaar. Enkel Oleon en Neochim hebben geleverd tijdens die eerste fase. Het grootste deel van het quotum voor biodiesel en het totale quotum voor bio-ethanol werd niet ingevuld.

Geen opmerkingen: