30 augustus 2007

Meer broeikasgas beter voor Belgen

29/08/2007 | Bron(nen): Trends

In ons land levert de klimaatverandering meer winnaars dan verliezers op. Ondertussen is volgens de Verenigde Naties een investering nodig van 150 miljard euro om tegen 2030 de uitstoot van CO2 op het huidige niveau te houden. In Wenen zoekt de VN deze week naar een oplossing voor het broeikaseffect.

Belgische bedrijven spinnen garen bij het Kyoto Protocol. Zo gaat de sector van de hernieuwbare energie - inclusief toeleveranciers - een gouden toekomst tegemoet, aldus de jongste studie van de Deutche Bank Research. De vraag overtreft ruimschoots het aanbod.

Zeven ondernemers getuigen in Trends. Volgende week start Photovoltech haar nieuwe productielijnen voor zonnecellen in Tienen. Daikin Airconditioning Belgium in Oostende groeit jaarlijks met 20 à 25%, maar vindt amper nog voldoende medewerkers. Hansen Transmissions uit Edegem verdubbelt haar capaciteit in Lommel, terwijl Pauwels International uit Mechelen uitgroeit tot wereldleider in transformatoren voor windturbines. Het orderboek van Vyncke Energietechniek zit al jaren op voorhand volgeboekt. Xylowatt _ producent van kleine biomassacentrales uit Louvain-la-Neuve _ plant een kapitaalverhoging, terwijl Umicore met succes aan herlaadbare batterijen voor hybride wagens werkt.

Innovatie
Ook de vooruitzichten voor de Belgische landbouw zijn rooskleurig. Dank zij de stijging van de temperaturen verhoogt de productiviteit. Hetzelfde geldt voor het toerisme, het transport over water en de bouwsector. Uit onderzoek blijkt namelijk dat onze huizen en kantoren veel te slecht geïsoleerd zijn. Investeringen in energiezuinige gebouwen levert een netto positief resultaat op - zowel voor het milieu als de economie.

Maar om in de huidige concurrentiestrijd te kunnen overleven, zullen zowel overheid én industrie meer dan ooit moeten gaan investeren in innovatie. "Uiteindelijk leiden de maatregelen tegen het broeikaseffect tot een versterking van onze economie" besluit milieueconoom Johan Albrecht (Universiteit Gent): "Door ons te focussen op de uitstootvermindering in plaats van te investeren in aanpassingsstrategieën in ontwikkelingslanden - wat al op korte termijn een zeer hoog rendement zou opleveren -steunen we nu vooral onze eigen industriële dynamiek en ontwikkeling."
(Eric Pompen)

Plannen voor windmolens aan Nederlandse grens

29/08/2007 | Bron(nen): Het Laatste Nieuws, Vilt-nieuwsoverzicht

Er bestaan plannen om vier windmolens te plaatsen in Reusel, op enkele kilometers van de grens met Arendonk en Mol-Postel. De windmolens zouden komen op de grond van twee landbouwers uit de regio die mee aan de basis liggen van het plan. Het zou gaan om vier windmolens van 105 meter hoog. De windmolens zouden samen zo'n 12 megawatt stroom produceren. Dat is vergelijkbaar met de stroomvoorziening voor 6.500 gezinnen.

De vier windturbines zouden aan de Goordijk in Reusel komen. Die zone ligt in landbouwgebied. De burgemeester en wethouders van Reusel hebben het licht op groen gezet om de plannen verder te ontwikkelen. De realisatie zou pas voor over enkele jaren zijn. Wanneer de plannen concreter worden, zal ook de gemeente Arendonk erbij betrokken worden.(KS)

"Status quo broeikasgassen vergt 150 miljard euro"

29/08/2007 | Bron(nen): Belga, Vilt-nieuwsoverzicht

De Verenigde Naties menen dat er tegen 2030 zo'n 150 miljard euro investeringen nodig zullen zijn om de uitstoot van broeikasgassen op het huidige niveau te houden. Dat staat in een rapport dat is voorgesteld in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad zitten nog tot vrijdag een duizendtal experts uit de openbare en de privésector samen om verregaande voorstellen voor de klimaatconferentie van Bali in december uit te werken. Daar moet het onderhandelingsproces op gang worden geschoten om tot een vervolgingregeling te komen voor het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.

Het rapport onderzocht de investeringen die nodig zijn voor de klimaatbescherming in het jaar 2030. Volgens de Kaderconventie van de VN over Klimaatveranderingen (UNFCCC) zal een behoud van de status quo alleen al aanzienlijke investeringen vereisen: wereldwijd tussen de 147 en de 155 miljard euro. Dat komt overeen met 1,1 tot 1,7 procent van de wereldwijde investeringen, en tussen de 0,3 en 0,5 procent van het BBP van de planeet.

Het rapport beveelt aan om het mechanisme van het Kyoto-protocol voort te zetten dat het voor industrielanden mogelijk maakt om in ontwikkelingslanden te investeren en zo tegen een mindere kost de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een groot deel van de investeringen in de strijd tegen de afremming van de dreigende klimaatverandering zal trouwens in de ontwikkelingslanden moeten gebeuren. Daar zou dan 68 procent van de wereldwijde uitstootreducties bereikt kunnen worden.(KS)

Meer informatie: Vienna Climate Change Talks 2007

27 augustus 2007

Productie biobrandstof loopt vertraging op in België

25/08/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Het beleid voor biobrandstoffen in België faalt. Vrijwel alle projecten liggen maanden tot zelfs een jaar achter op schema. Dat stelt De Tijd vast. Enkel Oleon in Ertvelde en Neochim in Féluy zitten al met een beperkt volume biodiesel op de markt. Neochim werkt op de helft van zijn capaciteit, omdat de vraag naar biodiesel beperkt blijft tot enkele spelers. In België zijn de oliebedrijven niet verplicht biobrandstoffen bij te mengen.

Terwijl chauffeurs in Frankrijk, Duitsland en in Nederland al enkele jaren biobrandstoffen kunnen tanken, blijft België achter. De regering ging ervan uit dat al in oktober dit jaar de biobrandstoffen beschikbaar zouden zijn aan de pomp. Dat is voorlopig enkel het geval voor biodiesel en dan nog in beperkte mate. Voor bio-ethanol op basis van suikerbieten en granen zijn alle installaties nog in opbouw. Vorig jaar oefenden de bedrijven veel politieke en zelfs communautaire druk uit om een deel te krijgen van de toegekende quota; 250 miljoen liter bio-ethanol per jaar en 380 miljoen liter biodiesel.

Het uitstel in de uitvoering heeft ook te maken met de sterk gewijzigde economische omgeving voor biobrandstoffen. Twee jaar geleden waren de grondstoffen voor de aanmaak van biobrandstoffen nog relatief goedkoop. Intussen zijn de prijzen voor plantaardige oliën uit palmnoten en koolzaad bijna verdubbeld. Ook de prijs voor granen, de basis voor bio-ethanol, is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Biobrandstoffen zijn alleen door het schrappen van de accijnzen rendabel tegenover traditionele brandstoffen.

Nu de kostprijs door de duurdere grondstoffen nog extra gestegen is, komt de rendabiliteit helemaal in het gedrang. De productie van biodiesel in Vlaanderen blijft voorlopig beperkt tot 2.000 ton per week door Oleon uit Ertvelde. Neochim in Seneffe brengt een gelijkaardig volume op de markt. Er is onvoldoende vraag. Enkel Total en kleine spelers mengen al biodiesel. Shell en Esso wachten nog af, omdat bijmenging niet verplicht is in ons land.

Alle andere spelers, die een quotum hebben aangevraagd, liggen maanden achter op het geplande schema. Het project BioWanze van Südzucker moest in oktober dit jaar operationeel zijn, maar de eerste productie wordt nu pas in de lente van 2008 verwacht. Het project staat nog in de fase van de grondwerken. Met BioWanze zijn 245 miljoen euro investeringen gemoeid. De fabriek moet normaal 300 miljoen liter bio-ethanol per jaar produceren.

Johan Derycker, woordvoerder van de Tiensche Suikerraffinaderij, dochter van Südzucker, schrijft de vertraging van het project toe aan bouwtechnische problemen. Voor de bouw van de fabriek moesten 3.000 betonnen palen in de grond worden geslagen. Bovendien zijn veel identieke projecten in opbouw in Europa, zodat aannemers uitstel vragen.

Lode Speleers, coördinator van het Gentse biodieselproject Bioro wijst voor het uitstel van zijn project ook naar bouwproblemen. In dat project van 62 miljoen euro zijn ook het Amerikaanse Cargill en het veevoederbedrijf Vanden Avenne betrokken. Bioro gaat 200.000 liter biodiesel maken en bouwt daarvoor een fabriek op de site van Cargill in Gent. Bioro hoopte in oktober dit jaar te kunnen leveren. Maar die startdatum is ook verschoven naar volgend jaar.

Proviron in Oostende kreeg ook een quotum voor biodiesel toegewezen en wilde die al in de lente dit jaar invullen. Gedelegeerd bestuurder Wim Michiels hoopt nu in september te starten, een half jaar later dan gepland. De eerste fase van het quotum voor biodiesel verloopt eind oktober dit jaar. Enkel Oleon en Neochim hebben geleverd tijdens die eerste fase. Het grootste deel van het quotum voor biodiesel en het totale quotum voor bio-ethanol werd niet ingevuld.

Goedkope invoer verziekt vrije biodieselmarkt in EU

25/08/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Tijd

De vrije Europese markt voor biodiesel dreigt te imploderen. Europese bedrijven kunnen niet langer opboksen tegen de concurrentie van goedkope biodiesel die gesubsidieerd uit de Verenigde Staten naar Europa wordt verscheept. In Duitsland is de productie van biodiesel al gehalveerd. Enkel in een gereglementeerde markt met productiequota kunnen de Europese bedrijven nog overleven zoals in België en in Frankrijk. Maar ook hier is de marge klein.

In Duitsland en Nederland is de markt voor biobrandstoffen vrij en kan iedereen leveren. Maar België en Frankrijk hebben gekozen voor een gereglementeerde markt. Wie in Frankrijk of in ons land biobrandstoffen wil leveren, moet een quotum krijgen van de regering. Het staat die bedrijven vrij boven het toegestane quotum te produceren en de resterende hoeveelheden in de vrije landen af te zetten. In België hebben alle biodieselfabrieken een productiecapaciteit die dubbel zo groot is als hun quotum.

Voldoende schaalgrootte maakt zo'n project rendabel. Oleon in het Oost-Vlaamse Ertvelde mag in ons land jaarlijks 63.000 ton biodiesel leveren, terwijl het 100.000 ton kan produceren. "Maar het is economisch niet langer mogelijk die extra capaciteit op de vrije Europese markt af te zetten", zegt Eddy Feyen, de commercieel directeur van Oleon. "Gelukkig hebben we ook een beperkt quotum op de Franse markt".

Oleon produceert biodiesel uit koolzaad. De prijs voor 1 ton koolzaad is in twee jaar met de helft gestegen, van 450 tot 715 euro per ton. "We overleven dankzij ons quotum in België, maar veel winst komt er niet bij kijken", zegt Feyen. Neochim produceert biodiesel in het Waalse Feluy en zit in dezelfde situatie. "We produceren op de helft van onze productiecapaciteit. Het is al moeilijk in België klanten te vinden en in de vrije markt zijn onze producten veel te duur", bevestigt Giorgio Spinelli, de gedelegeerd bestuurder van Neochim.

De vrije markt in Europa wordt verziekt door de oneerlijke concurrentie van biodiesel op basis van soja uit de VS. Daar worden productiesubsidies toegekend, wat in Europa verboden is. "Het is oneerlijke concurrentie", zegt Spinelli. De Duitse producenten van biodiesel werken nog slechts op halve capaciteit. Vele bedrijven zijn failliet, anderen stoppen zoals BKN BiokraftNord, dat vrijdag een project voor 150.000 ton biodiesel schrapte en overschakelt op biogas op basis van maïs en mest.

Die situatie zal nog erger worden, vreest Eddy Feyen van Oleon. Maleisië heeft een vijftigtal vergunningen afgeleverd voor fabrieken om in eigen land biodiesel te produceren op basis van de plaatselijke palmolie. Het land hoopt die biodiesel in Europa af te zetten. "De druk op de prijzen van biodiesel zal daardoor nog toenemen en prijst Europa uit de markt", zegt Feyen.

Voor bio-ethanol, dat in de benzines wordt bijgemengd, doemt eenzelfde scenario op. De prijzen voor graan zijn fors gestegen. Enkel de suikerbieten als grondstof blijven relatief goedkoop. België verhoogde het quotum voor bio-ethanol van 192 naar 250 miljoen liter. In 2010 zou 5,75 procent van alle brandstof van biologische oorsprong moeten zijn, maar over de herkomst is niets bepaald.