25 december 2007

Te weinig kennis over gevolgen klimaatverandering

22/12/2007 Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Standaard

De wereldwijde klimaatverandering zal hoogstwaarschijnlijk ook in Europa ernstige gevolgen hebben, daarover zijn de meeste experts het eens. Maar hoeveel de Europese economieën zullen lijden onder de veranderingen en hoeveel schade voorkomen kan worden door aanpassingsmaatregelen, daarover is veel te weinig geweten. Het Europese Milieuagentschap heeft de beschikbare gegevens onder de loep genomen en stelt vast dat goed onderzoek naar de economische gevolgen schaars is.

De studies vertrekken van uiteenlopende veronderstellingen en veel gevolgen, bijvoorbeeld op de natuur, zijn moeilijk te becijferen. Bovendien worden verdere, indirecte kosten vaak buiten beschouwing gelaten. Een recente Finse studie over aanpassing is een van de meest volledige. Die waarschuwt onder meer dat men bij langetermijninvesteringen, zoals bij bouwprojecten, waterkrachtcentrales en de aanleg van transportinfrastructuur, nu al rekening moet houden met de klimaatveranderingen. De Finse landbouw en de bosbouw kunnen er op korte termijn op vooruitgaan dankzij een langer groeiseizoen en een verhoogde productiviteit van de planten. Maar op langere termijn kunnen negatieve effecten de overhand krijgen.

Ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben gedetailleerde studies. Uit de verzamelde gegevens voor Europa blijkt alvast dat naast de kwetsbare Noordpoolregio het Middellandse Zeegebied en Oost-Europa de zwaarste klappen zullen krijgen als gevolg van droogte. Alles bij elkaar zijn er echter te weinig gegevens over de kosten van de klimaatverandering. En nog veel minder is geweten over hoeveel de aanpassing zou kosten om de ergste gevolgen van een veranderend klimaat op te vangen, zoals dijken bouwen en aanpassingen in de landbouw.

Er is dringend nood aan gedetailleerder onderzoek, besluit het Europese Milieuagentschap, want goede schattingen over het economisch voordeel van aanpassingsmaatregelen maken betere beleidsbeslissingen mogelijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Monitor de LCD, I hope you enjoy. The address is http://monitor-de-lcd.blogspot.com. A hug.