11 december 2007

Oxfam wil meer klimaatsteun voor ontwikkelingslanden

05/12/2007 | Bron(nen): Belga, Vilt-nieuwsoverzicht

Om de ontwikkelingslanden voor de ergste gevolgen van de klimaatsverandering te behoeden, is volgens een onderzoek van Oxfam jaarlijks minstens 50 miljard dollar nodig. Eén tot twee miljard dollar zijn nodig voor alleen maar de dringendste behoeften van de armste landen, zei de auteur van de studie, Charlotte Sterrett, op de wereldklimaatconferentie in Nusa Dua op Bali.

Ze hekelde de karige financiering van de aanpassingsmaatregelen voor de slachtoffers van de klimaatsverandering, die overwegend in ontwikkelingslanden leven. Voor het in 2002 onder de klimaatconventie zelf opgerichte 'Fonds voor de armste landen' is nog maar 163 miljoen dollar toegezegd, en tot op heden slechts 67 miljoen dollar daadwerkelijk gestort. "Dat is minder dan wat de Amerikanen jaarlijks uitgeven aan zonnebrandcrème", zei Sterrett.

De armsten in de ontwikkelingslanden betaalden tot hiertoe al een hoge prijs voor de klimaatverandering, aldus Oxfam. In regio's als Niger zijn oogsten en drinkwatervoorraden teruggelopen. Op de eilandengroep Tuvalu in de Stille Oceaan stuwen hevige winden het zeewater steeds hoger en overstromen huizen. In Bolivia worden vele hectare landbouwoppervlakten door steeds grotere bosbranden vernietigd. Het tot nu toe beschikbaar gestelde geld is een belediging voor de getroffenen, zei Sterrett.

"De mensen die het minst met de klimaatverandering te maken hebben, worden het hardst getroffen". Een van de onderwerpen op de wereldklimaatconferentie is de beschikbaarstelling van een nieuw fonds voor de financiering van aanpassingsmaatregelen.

Geen opmerkingen: