12 december 2007

Klimaattop Bali: EU wil tegen 2020 kwart tot 40% minder broeikasgas

12/12/2007 | Bron(nen): Belga, AFP

De klimaattop op het eiland Bali is woensdag zijn beslissende fase ingegaan. Na meer dan een week voorbereidingen proberen ministers uit meer dan 100 landen de komende drie dagen afspraken te maken over een vervolg op het Kyoto-protocol, dat tot 2012 loopt. In Kyoto was afgesproken dat de uitstoot van broeikasgas in 2012 vijf procent lager moet liggen dan in 1990.

De Indonesische minister voor Milieu en conferentievoorzitter Rachmat Witoelar gaf woensdag het officiële startschot voor de top, waar ook de nieuwe Australische premier Kevin Rudd op aanwezig is.

De Europese Unie riep woensdag op om daarvan in 2020 25 tot 40 procent van te maken. De Verenigde Staten en China zijn echter niet te vinden voor zulke verplichtingen en Japan en Canada willen geen bindende afspraken maken met exacte percentages.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep op om ten laatste tegen 2009 een omvattend akkoord te bereiken over de strijd tegen klimaatveranderingen. Hij vroeg de rijke industrielanden de lasten van de strijd eerlijk te delen, want "zij die er het minst aan kunnen doen, worden het hardst getroffen".

Geen opmerkingen: