11 december 2007

Vlaamse steden krijgen uitstel voor EU-normen luchtkwaliteit

11/12/2007 | Bron(nen): Belga

Vlaamse steden en gemeenten kunnen tot circa eind 2011, begin 2012 uitstel krijgen om de Europese normen over de concentratie grove stofdeeltjes in de lucht (PM10) te bereiken. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg beslist. De steden moeten wel aantonen dat ze alles in het werk stellen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Met deze uitzondering tonen de Europarlementsleden begrip voor de specifieke moeilijkheden die sterk verstedelijkte en centraal gelegen regio's ondervinden om de normen te halen. Ze kampen niet alleen met een sterke concentratie aan verkeer en industrie, maar hebben vaak ook te maken met vervuiling uit nabijgelegen landen. Nagenoeg elke lidstaat heeft volgens de Europese Commissie een regio die de sinds 2005 geldende normen niet haalt.

De normen blijven niettemin behouden. De Europese Commissie zal echter in de eerste drie jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe richtlijn -vermoedelijk eind volgend jaar of begin 2009- geen actie ondernemen tegen de lidstaten van de betrokken regio's, op voorwaarde dat die regio's alle relevante Europese wetten netjes toepassen en ook andere noodzakelijke maatregelen nemen.

Voor België en zijn gewesten is deze Europese flexibiliteit van groot belang. Volgens Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) wordt met dit voorstel vermeden dat "één lidstaat of regio disproportioneel strenge normen krijgt opgelegd en concurrentienadelen ondervindt". De milieuorganisatie EEB reageert echter ontstemd. Ze wijst erop dat het EP nog langere overgangsperiodes heeft verdedigd. "Maar zelfs met een uitstel van drie jaar bestaat het risico op een blanco cheque voor vervuilers", vreest de organisatie.

Het uitstel maakt deel uit van een compromis dat het Europees Parlement en de lidstaten eind vorige maand bereikten. Het compromis legt de grens voor de concentratie PM10 op 40 microgram per kubieke meter. De concentratie mag 35 keer per jaar stijgen tot 50 microgram per kubieke meter. Het EP had zich eerder uitgesproken voor strengere normen, maar die overleefden de onderhandelingen met de lidstaten niet.

Wel bedong het EP dat er voor het eerst bindende Europese normen komen voor fijne stofdeeltjes (PM2,5). Vanaf 2015 mag de concentratie PM2,5 niet meer dan 25 microgram per kubieke meter bedragen. Het EEB stelt echter dat de lidstaten deze norm heel makkelijk kunnen halen en dat deze doelstelling niet tot een vermindering van de vervuiling zal leiden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt immers een norm van 10 microgram per kubieke meter aan. Ook het EP had oorspronkelijk een meer ambitieuze doelstelling voor ogen (20 microgram).

Het zijn vooral deze fijne stofdeeltjes die de gezondheidssector dezer dagen zorgen baren. Ze bevatten immers vervuilende stoffen, zoals zware metalen en dioxines, en dringen diep door in de longen en de bloedbanen. Dit leidt niet enkel tot honderdduizenden vroegtijdige overlijdens per jaar, maar ook tot een verhoogde kans op astma en bronchitis.

Geen opmerkingen: