08 oktober 2007

Eneco opent biogasinstallatie met loosbaar water

07/10/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

Eneco Energie, een van de drie grootste energiebedrijven in Nederland, opende zaterdag in Diksmuide samen met investeringspartner Eco Projects de eerste biogasinstallatie, die voldoet aan de strenge Vlarem-lozingsnormen voor afvalwater. Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD) mocht op de startknop drukken.

"De eerste biogasinstallatie met zuiver loosbaar water is een uniek voorbeeld van ondernemerscreativiteit", aldus Van Quickenborne. "Dit project bewijst dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan. Ik doe dan ook een oproep tot de collega's van de Vlaamse en provinciale overheid om hun gezond verstand te gebruiken en de nodige vergunningen op een eenvoudige en snelle wijze te verlenen zodat dit geen Kafka-verhaal wordt".

De biogasinstallatie is de eerste in een rij van 40 geplande soortgelijke installaties. "Aan deze installatie van 345 kilowatt, die relatief klein is, hangt toch al snel een prijskaartje van 2 à 3 miljoen euro", zegt Jeroen Reijnen van Eneco. "Ze produceert uit 12.000 ton biomassa groene elektriciteit voor aanvankelijk 700 gezinnen, maar zal met een bijkomende ingreep straks zo'n 3.000 gezinnen van groene stroom voorzien. Naast mest en maïs verwerkt ze ook zogenaamde nevenstromen uit de agro-industrie. Geen slachtafval zoals wel eens verkeerdelijk begrepen wordt, want dat zou het vergistingsproces hypothekeren".

"Biogas is, onder meer door de strenge Vlaamse milieunormen, een complexe maar wel erg duurzame technologie met een bijzonder hoog rendement", vult Michaël Corten, directeur van Eneco België, aan. "Zo verkrijgen we niet alleen groene elektriciteit maar ook warmte die we hergebruiken voor de opwarming van de vergistingstanks en het drogen van de mestkorrels, die uitermate geschikt zijn voor de wijnbouw. Dat het Belgische investeringsklimaat - hoewel vrij recent - inmiddels tot de betere van Europa behoort, speelt uiteraard ook mee".

Ook de boer doet er zijn voordeel mee. "Het probleem van het mestoverschot kan, in combinatie met biomassa, in zeer grote mate opgelost worden tegen een erg matige prijs", zegt ABS-voorzitter Camiel Adriaens. "Vandaar dat wij dit project zijn blijven steunen. Eco Flanders, de voorloper van Eco Projects, zou zich aanvankelijk concentreren op de engeneering van mobiele mestverwerkingsinstallaties. Maar toen er problemen met de filtrage opdoken, zagen we ons genoodzaakt vers kapitaal aan te trekken en ons meer te richten op het pad van de bio-methanisatie. Dankzij het uniek zuiveringssysteem is het plaatje voor de landbouw nog aantrekkelijker".(MP)

1 opmerking:

Johan zei

oude wijn in nieuwe zakken : waar blijf je dan met die mestkorrels ? heb je daar dan niet opnieuw transport voor nodig ? eerst veevoeder naar hier, vlees en energie tappen en dan de mest(korrels) weer naar ginds ... als ze het kunnen betalen.
duurzaam is anders me dunkt.